BMW запазва въртящия се контролер и в най-новото поколение iDrive

1603
2021

В бъдеще системата за контрол в кокпита BMW iDrive ще стане още по-интуитивна и по-редуцирана. 20 години след лансирането й гигантът от Мюнхен променя из основи логиката на управление. Фокусът се отдалечава от oпростеното управление на автомобила към взаимодействие. В основата на новата система е заложена BMW Operating-System 7.0. Новата версия 8.0 преоткрива познатите подходи и ще бъде лансирана за първи път в BMW iX, а по-късно – и в BMW i4.

Извит дисплей – един от основните акценти в новия iDrive

Новият iDrive се състои от три основни компонента: големия извит дисплей, iDrive контролера и гласовото управление. В допълнение към тъчуправлението, гласовите командите ще играят основна роля при BMW в бъдеще, тъй като броят на бутоните е намален почти наполовина. Като част от новата информационно-развлекателна система Intelligent Personal Assistent ще предоставя отговори в зависимост от конкретната ситуация и същевременно ще служи като интерактивно ръководство за употреба на автомобила. Асистентът се визуализира посредством движещи се топки на централния екран. BMW все още не разкрива доколко обхватът на функциите ще се различава от този при актуалното издание на системата. Едва след практически тест ще можем да дадем мнение по въпроса.

Въртящият се контролер, изпитан и доказан в продължение на 20 години, оцелява и в ерата на дигиталната трансформация.

BMW мести управлението на климатика в дисплея

Климатикът вече ще бъде управляван само посредством 14,9-инчовия централен дисплей. Въз основа на данните, събрани и анализирани през последните няколко години, BMW адаптира автоматичния климатик и контролира автоматично подаването на въздух с новия iDrive. Пасажерите избират само желаната температура за своята климатична зона, а за останалото системата ще се погрижи сама.

Нова визия за iDrive

Външният вид на цялата система е изцяло променен. Цветовата схема е в дискретен стил и следва обща естетика въпреки различните изгледи. Поразителни форми и атрактивни анимации определено привличат вниманието. За 12,3-инчовото дигитално арматурно табло и централния монитор могат да бъдат избрани три различни изгледа (Personal, Sport, Efficient), всеки от които се фокусира върху различна информация. Блокът на скоростомера също разполага с различни режими на визуализация. Новите My Modes заместват познатите класически режими на шофиране и променят параметри като характеристики на кормилното управление или настройка на окачването, както и амбиентното осветление и симулирания звук на двигателя при електрическите автомобили.

BMW ще разчита на 5G в бъдеще

Около 2,5 милиона автомобила BMW вече са свързани помежду си чрез BMW Operating System. Всички те изпращат в облак данни, от които може да се възползва всеки потребител на BMW. Концепцията на свързаната флотилия не е нова, но с новата iDrive базираната в Мюнхен компания използва стандарта 5G за мобилни комуникации за обмен на данни за първи път. По този начин BMW се подготвя за следващото десетилетие и дава възможност да се сравняват данните със сървърите на BMW със светкавична скорост. Благодарение на пет мощни компютъра в автомобила трябва да бъде обменяна само наистина важна информация, докато голяма част от данните се обработват директно в автомобила. Over the Air Updates с размер до един гигабайт трябва да бъдат обработвани само за 20 минути, което ще маркира остави всички останали конкуренти далеч зад гърба на BMW. За съжаление, по всяка вероятност притежателите на BMW към момента вероятно няма да могат да направят ъпдейт до новата система, а само да се наслаждават на изгледа й.

Вертикалните блокове са в основата на структурата на централния екран. Целта на новия iDrive е да създаде свят на нови преживявания.

BMW предоставя достъп до приложения на трети страни

За разлика от много други производители, BMW разчита на интеграцията на приложения от трети страни в новата си система. Apple CarPlay и Android Auto трябва да бъдат още по-добре интегрирани в BMW в бъдеще и да позволяват лесно превключване между съдържанието на смартфона и изгледите на BMW iDrive..

Какво означава това за клиентите на BMW?

Новият iDrive изглежда значително по-тънък в сравнение с предишните версии на системата. Боравенето с него трябва да става още по-интуитивно благодарение на Operating System 8.0 и в бъдеще ще разчита повече на гласови команди. Класическият контролер на iDrive обаче ще бъде запазен. Дори 20 години след представянето си, „врътката“ остава характерен елемент от моделите на BMW. Със своята нова информационно-развлекателна система BMW иска да свърже емоционално своите клиенти с автомобила и да създаде свят на нови преживявания. Всичко това подготвя пътниците за функциите за автономно шофиране, благодарение на които рано или късно шофирането на автомобила ще отиде на заден план, а времето в автомобила ще може да бъде използвано за почивка. За съжаление, системата няма да поддържа обогатена реалност или избор на съдържание посредством жестове. Тепърва ще разберем дали тези функции ще бъдат лансирани в бъдеще.

Редуцираното представяне осигурява прегледност за водача, който може да избира между три различни изгледа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин