BMW готви новите X2, X3 и Х5

X2 като малко SUV Coupé пасва идеално между Серия 1 и X1. Моделът ще направи революция в компактния клас. Освен това: наследниците на X3 и X5 се подготвят

2206
2016

ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ВСИЧКО ИЗГЛЕЖДАШЕ СЪВСЕМ ЯСНО. Компактният модел бе с дължина от четири метра, като благодарение на напречно разположения двигател и предното задвижване бе просторен и изгоден. После се появи SUV вълната и просто отнесе всички стереотипи и купувачи – в посока автомобили с по-висока позиция на седене. Нищо чудно, че от BMW се осмеляват да направят революция в компактния клас и някак си да смесят двата класа – SUV и компактен. Между Серия 1 и X1 пасва X2, който ще се появи в края на 2017 г. Все пак на BMW не им бе съвсем лесно. Целта бе преоткриване на компактния модел на бъдещето и създаване на ниша за това SUV Coupé с четири врати. Досега рядко един проект се е променял толкова драматично по време на разработката си както F39. Първоначалният план бе колата да бъде позиционирана под името xCite като базов вариант на серията X под X1. Щеше да се получи нещо като X0, който естествено нямаше да се нарича така. Вместо това xCite трябваше да се появи на пазара като Серия 1 Sport Tourer. Както и да го извъртаха от BMW, компактният кросоувър просто не си струваше. Но тъй като разработката бе в доста напреднала фаза, стратезите решиха, че F39 ще се появи като X2. Coupé на базата на X1? От финансовия отдел веднага щяха да му покажат червен картон, защото продажбите щяха да са недостатъчни.

Новият X5 ще се предлага с двигатели до 600 к.с.

Новият X5 ще се предлага с двигатели до 600 к.с.

Затова X2 влезе в ролята на лайфстайл SUV с четири врати: градски, но въпреки това спортен; достатъчно къс за тесни паркоместа, но същевременно и просторен за цялото семейство. Нещо като Evoque с повече място, по-изгоден GLA, модерен противник на Q3. Засега Х2 няма да получи предно задвижване и Plug-in хибрид като Серия 2 Active Tourer, като комбинацията от мощен двигател с вътрешно горене и електрически задвижвана задна ос би била доста привлекателна. На стартова позиция обаче е не само X2, натам се приближават постепенно и наследниците на X3 и X5. Новото Х3 ще се появи през лятото на следващата година и ще премине към новата модулна платформа CLAR. CLAR обещава освен значителни предимства по отношение на разходите и повече ефективност благодарение на леката конструкция и по-икономичните задвижвания. За разлика от X4 следващото X3 ще има от края на 2019 г. Plug-in версия. С 220 к.с. и 385 Нм X3 с две сърца ще падне под границата от 50 г CO2/км. Зареден догоре и с пълна акумулаторна батерия, моделът ще има пробег от 550 км. Нови ще са и X3 M и X4 M с 3-литров 6-цилиндров мотор с 431 к.с. от M3. За X5 ще дойдат по-тежки времена. Отдолу го притиска порасналото и значително по-изгодно X3, а отгоре – новото X7. BMW обаче ще ни предложи X5 Hybrid, чийто електромотор вместо с 65 кВт ще бъде с мощност 90 кВт. Или пък следващата степен на M-вариантите, които с по-голямо налягане на пълнене ще прехвърлят границата от 600 к.с. Идентичното в голяма степен X6 ще остане такова, каквото е: динамично и агресивно SUV Coupé, на което не му пука за алтернативните задвижвания – също както и за одобрението на обществото.

Извод

BMW изобретява наново компактния модел! Обзалагам се, че X2 ще бъде пазарен хит и няма да има конкуренция. X3 и X5 също ще имат голям  успех – благодарение на свежата техника и икономичните си хибридни задвижвания.

Новото Х3 ще се появи през лятото на следващата година и ще премине към новата модулна платформа CLAR.

Новото Х3 ще се появи през лятото на следващата година и ще премине към новата модулна платформа CLAR.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин