Bloomberg: електромобилите са по-екологични дори с ток от ТЕЦ


16
ян.
2019

Електромобилите щадят повече околната среда от конвенционалните автомобили на двигатели с вътрешно горене и в бъдеще това твърдение ще бъде валидно с още по-голяма сила, тъй като все повече енергия ще идва от възобновяеми източници. До този извод стига изследване на Bloomberg, което открива, че отделяните от електрическите коли общи емисии на въглероден диоксид са с около 40 процента по-ниски отколкото спрямо стандартните коли на ДВГ. Най-голяма е разликата във Великобритания и Германия, където има най-голям брой централи за генериране на енергия от възобновяеми източници. Но дори и Китай, който в голяма степен разчита на въглищата за създаване на ток, електромобилите се оказват „по-зеленото“ решение.

Така докладът внася яснота по изключително често дебатиран напоследък въпрос – дали електромобилите наистина са по-екологични с оглед на факта, че енергията за тях също трябва да бъде произведена с цената на вредни емисии. От Bloomberg подчертават, че като цяло използването на електромобили ще направи света още по-чист в бъдеще, тъй като почти навсякъде (без Югоизточна Азия) все повече енергия бива произвеждана от вятъра и слънцето.

Така на практика се оказва, че обикновените автомобили, които с износването на двигателите си отделят повече вредни емисии, с времето стават все по-неекологични, докато при електромобилите тенденцията ще бъде обратна. От друга страна, въпросът за екологията на превозните средства ще се прехвърля и все повече към доставчиците на енергия, а не към самите производители.

Още по темата

Card image cap
Jaguar обра наградите на „Служебен автомобил на годината” на SME с моделите XE и XF

16
февр.
2016

Jaguar спечели три отличия на наградите „Служебен автомобил на годината” на SME, които се организират от уважаваното по цял свят списание - „Business Car Manager”.

Card image cap
Произведоха милионния дизелов двигател BlueHDi Евро 6

6
май
2016

Агрегатът слезе от поточната линия в Тремери, във френския регион Мозел тази седмица

Card image cap
Ярки звезди в Ню Йорк

23
мар.
2016

Nissan GT-R Facelift, Subaru Impreza, Ford Mustang Shelby GT-H, фейслифт наToyota GT86, Audi R8 Spyder – това са акцентите на NYIAS 2016!

Card image cap
Mercedes-AMG GT C Edition 50: честит юбилей, AMG!

9
ян.
2017

AMG става на 50 и празнува рождения си ден със специална версия: развиващият 557 к.с. AMG GT C Edition 50 влиза в нишата между GT S и GT R

Card image cap
Новият Citroën Jumpy: за героите на деня

30
мар.
2016

Последното поколение на „работягата” се предлага в три дължини и в четири варианта на каросерията

Card image cap

В последния брой:

Архив >