Bloomberg: електромобилите са по-екологични дори с ток от ТЕЦ


16
ян.
2019

Електромобилите щадят повече околната среда от конвенционалните автомобили на двигатели с вътрешно горене и в бъдеще това твърдение ще бъде валидно с още по-голяма сила, тъй като все повече енергия ще идва от възобновяеми източници. До този извод стига изследване на Bloomberg, което открива, че отделяните от електрическите коли общи емисии на въглероден диоксид са с около 40 процента по-ниски отколкото спрямо стандартните коли на ДВГ. Най-голяма е разликата във Великобритания и Германия, където има най-голям брой централи за генериране на енергия от възобновяеми източници. Но дори и Китай, който в голяма степен разчита на въглищата за създаване на ток, електромобилите се оказват „по-зеленото“ решение.

Така докладът внася яснота по изключително често дебатиран напоследък въпрос – дали електромобилите наистина са по-екологични с оглед на факта, че енергията за тях също трябва да бъде произведена с цената на вредни емисии. От Bloomberg подчертават, че като цяло използването на електромобили ще направи света още по-чист в бъдеще, тъй като почти навсякъде (без Югоизточна Азия) все повече енергия бива произвеждана от вятъра и слънцето.

Така на практика се оказва, че обикновените автомобили, които с износването на двигателите си отделят повече вредни емисии, с времето стават все по-неекологични, докато при електромобилите тенденцията ще бъде обратна. От друга страна, въпросът за екологията на превозните средства ще се прехвърля и все повече към доставчиците на енергия, а не към самите производители.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин