Bizzarrini достави първия 5300 GT Corsa Revival

0608
2022

След представянето на Bizzarrini 5300 GT Corsa Revival по-рано тази година, първият завършен автомобил напусна фабриката на Bizzarrini в Обединеното кралство на 5 август. Всеки от 24-те екземпляра, които ще бъдат напълно готови в рамките на 2023 г., е боядисан в Bizzarrini Rosso Corsa, с бели кръгове на вратите и капаците, върху които може да бъде ръчно изписан състезателен номер по избор на клиента. С тази възможност, както и с цялата бутикова серия се отдава почит към легендарното Bizzarrini 5300 GT Corsa с номер на шасито 0222, което постига изключителна победа в 24-те часа на Льо Ман през 1965 г., когато френските състезатели Режи Фрасине и Жан де Мормарт завършват на първо място в своя клас. Тогава средната скорост достигната от автомобила е 169 км/ч, а след края на надпреварата самият Джото Бизарини го връща на собствен ход обратно у дома в Северна Италия.

Всеки автомобил от серията Revival представлява максимално точна интерпретация на 5300 GT Corsa. За целта са използвани автентични чертежи и компоненти от оригинални доставчици, а за постигането на пълно сходство с оригинала са привлечени някои от експертите, които участват в създаването на 5300 GT през 60-те години. Въпреки, че репликата е копие на оригинала, тя отговаря и на всички актуални стандарти за безопасност. За да гарантира, че колата изглежда точно така, както е изглеждала на стартовата линия на Льо Ман през 1965 г., екипът на Bizzarrini ангажира специалисти, които проследяват промените на шаси 0222 във времето, като слоевете боя са старателно премахнати, така че да разкрият оригиналната състезателна червена боя. След това този нюанс е съчетан с цвета на Revival, така че да се получи актуалния цвят Rosso Corsa Bizzarrini 222.

Ръчно изработените автомобили се състоят от лека монококова каросерия от композитни материали, базирана върху стоманена рамка, като общото тегло на всеки екземпляр е около 1230 кг. Двете седалки, защитени от пространствена тръбна рама и  обезопасеният резервоар отговарят на изискванията на FIA, Приложение K за исторически превозни средства, предназначени за състезания. Спирачките са дискови и на четирите колела, а използваният двигател е V8 с работен обем 5300 куб. см, който е оборудван с карбуратори Weber 45 DCOE (Doppio Corpo Orizzontale E) развива над 400 к. с., като съотношението мощност/тегло е сравнимо със съвременните суперавтомобили. Маркетинговият директор на Bizzarrini Саймън Бъзби казва:

„Екипът е невероятно горд да види първата 5300GT Corsa Revival, която напусна фабриката и се отправи към новия си собственик. Възродихме отново марката Bizzarrini, като начало на нашата дългосрочна стратегия, а тази първа доставка е важна стъпка по пътя към пълното реализиране на тази визия. Докато произвеждаме останалата част от тази серия, ще продължим да надграждаме върху страстта и ценностите на основателя със следващия етап от текущото развитие на нашия модерен суперавтомобил.“

Bizzarrini ще покаже модел с пълна производствена спецификация на серията Revival на Concours of Excellence в Хамптън Корт, който ще се проведе от 2 до 4 септември 2022 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин