Big Brother на рали „Дакар“

През 2018 на рали „Дакар“ се провежда широкомащабен медицински експеримент: 45 пилоти са глътнали сензори, които измерват вътрешната температура на тялото


11
ян.
2018

45 състезатели се включват в експеримента.

За 40-годишната си история рали „Дакар“ е отнело 67 човешки живота. Не всички тези хора са загинали при инциденти – много пилоти се е случвало да колабират, което не е изненада при пустинно рали. За да бъдат избегнати трагични случаи от такъв тип, в момента тече голям медицински експеримент. За целта биват наблюдавани три стойности: в автомобила е разположен сензор, който, подобно на обикновен термометър, следи околната температура – т.е. жегата в колата или в камиона. Втори сензор е закачен на ръката на 45 състезатели и измерва външната температура на тялото.

Най-интересен е третият сензор: който всъщност е поет с хапче през устата! Или с други думи – Big Brother отвътре!

Вграденият в хапчето сензор измерва температурата вътре в тялото. Посредством радио вълни данните биват предавани навън. Но какъв е смисълът на всичко това? Човешкото тяло работи като двигател – може да поддържа много успешно постоянна температура, но при пренатоварване – или голяма жега – системата може да сдаде багажа. Най-късно до два дена хапчетата излизат от тялото. 45-те участници в експеримента управляват машини от всички категории – мотоциклетки, четириколки, автомобили и камиони.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >