/ Bertone GB110 – хиперавтомобил с 1.100 к.с.

Bertone GB110 – хиперавтомобил с 1.100 к.с.

Италианската фирма Bertone възкръсна – по повод на 110-годишния юбилей на марката италианците представиха GB110. Хиперавтомобил, който маркира завръщането на производителя на каросерии от Торино.

Клиновидната форма, която присъства при доста от моделите на Bertone, се завръща и при GB110. Макар, че тук острите ръбове са комбинирани със заоблени повърхности. Препратката към B.A.T.-концепциите, разработени през 50-те години за Alfa Romeo, е също толкова силна, колкото и връзка с модели като Carabo и Stratos Zero.

Естествено моделът гледа към бъдещето. Светлините са LED, а в кокпита, достъпът до който става посредством драматично вертикално отварящи се врати, минималистичният стил не се отказва от дигитални уреди и други модерни елементи.

GB110 е първият хиперавтомобил на света, задвижван от специално гориво, произведено от пластмасови отпадъци. Патентована от Select Fuel технология, фирма, с която Bertone си сътрудничат, за да направят своето творение възможно най-екологично.

Резултатът е фойерверк с 1.110 к.с. и 1.000 Нм максимален въртящ момент, а задвижването – на четирите колела. Точните данните предстои да бъдат назовани (за мотора се знае само, че е възможно и да е електрически), но все пак се очаква автомобилът да бъде сред най-бързите в клуба на спринтьорите от 0-100 км/ч. Членството в клуба на най-бързите автомобили обаче не му е гарантирано – въпреки, че максималното темпо е 380 км/ч.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин