Bertone Birusa: италианската визия за BMW отпреди 20 години

1207
2022

В началото на март 2003 г. на автосалона в Женева е представена поредната футуристична студия на Bertone, наречена Birusa. Една от най-ефектните иновации в новия прототип е впечатляващият остъклен покрив, проектиран и изработен от Inalfa. Той се състои от два панела, които могат да се съберат и напълно да се скрият под задния капак.

Обезопасените стъкла на покрива осигуряват максимален достъп на слънчева светлина до купето и в същото време “филтрират” ултравиолетовите лъчи. Тяхното плътно прибиране под капака на багажника, както може да се предположи, става напълно автоматично.

Активирането на цялата система по “отваряне и затваряне” на покрива може да става, както дистанционно, така и с подаването на гласова команда.

Bertone Birusa е оборудван със системата Loquendo VoxDrive, която може да се активира от шофьора или всеки един от пътниците, запознати с нея. Със серия гласови команди могат да се проверяват или “поръчват” различни неща и то на няколко езика. Самата система обаче работи единствено в случаите, когато “диалогът” се води с вече познат човек (т.е. гласът трябва да е предварително записан и “разпознат” от нея) и при стриктно и сравнително бавно произнасяне на съответните нареждания.

Технологията на гласовите команди не само улеснява експлоатацията на автомобила, но и осигурява лесен достъп до външния свят. Ако връзката например е с мобилен телефон, тя може да бъде осъществена с гласово диктуване на съответния номер, а разговорът става, както се казва в упътванията, “със свободни ръце”, което осигурява максимален комфорт и сигурност по време на шофирането.

Стерео-системата Bose е създадена специално за Birusa и е резултат от четиригодишното сътрудничество между Bertone и Bose Corporation. За да не бъде нарушена естествената елегантност на салона, различните компоненти от системата са максимално “прикрити”, като основната част от тях (и по-специално различните бутони за управление) са поставени в непосредствена близост до седалките на пътуващите. Двата големи “басови” модула са вградени в специални кухини под предните седалки, но отделно от тях са инсталирани и още 11 миниатюрни колони, които на практика са разпръснати из цялото купе.

Segway Human Transporter е малък двуколесен транспортер, създаден от фирмата Segway по поръчка на Bertone с изискването да се вписва максимално точно в дизайнерския дух на Birusa. Той е предназначен за кратки (и най-важното напълно екологични) пътувания и благодарение на него прототипът предлага два напълно алтернативни начина за придвижване. Segway е снабден с фарове, навигационен комплект с дисплей и стерео-система Bose.

Стоп-светлините са конструирани така, че да подават сигнал с прогресивно нарастващ интензитет, който да визуализира процеса на спиране. Системата за нощно виждане Active Infrared Night Vision, създадена от Valeo, разполага с камера, която показва ситуацията пред автомобила с най-големи подробности  на малък дисплей, вграден във волана. Тя гарантира видимост до 200 метра, което чувствително надвишава възможностите на конвенционалните системи за директно нощно виждане, при които видимостта е едва 60 – 70 метра.

Bertone Birusa е базиран на ходова част от BMW Z8 и е оборудван с 4,9-литров двигател V8, който развива мощност 400 к.с.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин