Benz сам си намира паркомясто

Търсене на място за паркиране – Bosch и Daimler улесняват процеса

2810
2016

Ежедневното търсене на свободно място за паркиране често води до стрес и раздразнение особено ако отнема толкова време, колкото и самото пътуване. Автомобилите постоянно подминават паркоместа, които няма да ползват. Няма ли да е много по-удобно, ако превозните средства информират водачите къде се намират тези свободни места и какви са размерите им?

Точно това е проектът, по който работят Mercedes-Benz и Bosch. Те тестват заедно паркирането в общност (community-based parking) – нова интелигентна услуга за бързо и лесно откриване на паркомясто. Двете компании стартираха пилотния си проект в региона на Щутгарт и околностите му с различни тестови превозни средства на Mercedes-Benz. Сензорите на борда на автомобилите генерират информация за свободните паркоместа покрай пътя, по който се движат. Те са екипирани и с комуникационен интерфейс за подаване и получаване на данни.

„Почти всички автомобили на Mercedes-Benz са свързани в smart мрежа. Ако са екипирани с подходящи сензори, те генерират данни, докато пътуват. Следващата логична стъпка е използването на тези данни за бърза идентификация на свободните паркоместа“, сподели Саджад Хан, мениджър „Дигитална автомобилна мобилност“ в Mercedes-Benz.

„Паркирането в общност превръща намирането на място в споделено начинание. Така търсенето на свободен паркинг намалява значително, тъй като водачите шофират право към целта“, обясни д-р Ролф Никодемус, ръководител на екипа на Бош, отговарящ за проекта по свързаното паркиране.

Ползване на инсталираните сензори в ново приложение
Интегрираните звукови сензори на борда постоянно могат да сканират зоната покрай пътното платно при скорости до 55 км/ч. Когато открият свободни паркоместа, събраните данни се изпращат за анализ от облака Daimler Vehicle Backend чрез сигурна трансферна връзка към облака Bosch IoT Cloud. Чрез методите на data mining се проверява дали идентифицираните свободни зони наистина са паркоместа. Ако например превозните средства непрекъснато съобщават за свободен участък покрай път с интензивен трафик, най-вероятно се касае за отбивка, която не може да се ползва за паркиране.
1-bbm-22055В първата фаза на предлаганата от Mercedes-Benz и Bosch услуга системата калкулира вероятността за намиране на свободно място на дадена улица. В следващата фаза, когато паркирането в общност се разпространи по-широко, в реално време ще може да се определят наличността и размерите на паркоместата покрай пътното платно. В комбинация с допълнителна информация за наличните места, например от обществените паркинги, данните от паркирането в общност ще излязат като дигитална карта на свободните паркоместа на бордовия дисплей или в приложението „Mercedes me”. Тогава всеки водач ще трябва само да избере дестинацията си в навигацията, която ще го отведе право до свободното паркомясто.

Паркиране без стрес
Възможността бързо да намериш място за паркиране не само пести време и гориво, но и щади околната среда и нервите на водача. В комбинация с паркинг асистенти като пилота за дистанционно паркиране (Remote Park Pilot), инсталиран в новия Mercedes E-клас, паркирането в общност свежда до минимум нивата на стрес при шофьорите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин