Bentley Bentayga V8 Diesel: благородните 900 Нм

Bentayga V8 D е изключително фин SUV за англофили с мноооооооооого пари. AUTO BILD усети мощта му

1212
2016

Да, дизайнът е… странен и определено привлича внимание: точно както иска целевата група. Предлаганото място отпред е прилично, отзад има какво да се желае – особено ако човек направи грешката да поръча и третия ред седалки. За цената… има ли смисъл да говорим? Да, по-евтин е с някакви си 60 000 лева от W12, но и с по-лошо оборудване. Натъпканата с всички екстри тестова машина струваше около 480 000 лева. И въпреки че в кръговете на Bentley рядко се тревожат за пари, в лицето на V8 Diesel ангичаните за първи път предлагат… как да го кажем: нещо за пестеливците. Всъщност SUV-ът от Крю e най-софистицираният от своя вид на пазара в момента – все пак 6-литровото Audi Q7 V12 TDI oтиде „в пенсия“.

Скъпи материали, върхова изработка – все пак цената от близо половин милион лева трябва да бъде оправдана.

4-литровият дизел се развърта и харчи мощно

Под предния капак функционират точни три турбокомпресора. Електрическият помага за бързия старт на светофара. По-малкият от двата конвенционални се включва втори, а от 2200 об/мин помага третият. 4-литровият агрегат с 435 к.с. спокойно се развърта до 6000 об/мин – макар че от това няма особен смисъл, тъй като максималният въртящ момент от впечатляващите 900 Нм е достъпен в диапазона от 1000 до 3500 об/мин. Това гарантира мощна тяга и редуцира разхода. Според Bentley той е само 7,9 л на 100 км – и така пробегът с едно зареждане е 1000 км. Това обаче е само на теория – след нашия тест с чести „изстрелвания“ бордовият компютър отчете консумация от 14,7 литра.

Bentayga V8 D (отличителна табелка може да бъде премахната) може е „тиха стъпка“ – защото само на бензиностанцията ще разберете какво гориво използва: няма чукане, няма вибрации, няма неприятна миризма. А динамичните способности на колата гарантират, че спирачните дискови бързо ще бъдат загряти. Високото Bentley успява да достигне до идеалната среда между спортно поведение и комфортно „носене“. All-Season гумите на Pirelli бързо достигат до висока температура при по-пъргаво каране: все пак този „благородник“ ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,8 сек, а максималната му скорост е 270 км/ч!

Извод

Който смята Cayenne Turbo S за прекалено „плебейски“, а Mercedes G65 AMG – за твърде войнствен, ще остане опиянен от ускорението на Bentayga V8 Diesel. Но не забравяйте, че дори и със „скромния“ мотор Bentayga остава наистина екстровертна.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин