Bentley Bentayga V8: тествахме SUV от рая

1908
2020

Имаше времена, в които никой нямаше да допусне, че луксозна марка като Bentley ще има SUV в гамата си. Но малко след пазарното си лансиране през 2016 Bentayga бързо се превърна в любимец на хората от Бевърли Хилс, Дубай и т.н. Сега английският колос беше подложен на фейслифт.

С фини модификации по дизайна Bentayga изглежда по-изразително

Дизайнът на предницата и преди всичко на леко променената задница сега е придобил по-добре подчертан характер. Както отпред, така и отзад има „заемки“ от спортно-елегантната визия на Bentley Continental GT. Външният вид и динамиката се възползват от по-широката с 2 см задна следа. Значително по-модерен е станал кокпитът. На мястото на аналоговите уреди сега откриваме дигитално табло – в духа на новото време. Освен това най-важната информация е изнесена в Head-up дисплей, разположен непосредствено в зрителното поле на водача. За модел от този ценови клас не са изненада възможността за безжично зареждане на смартфон, както и за свързването на мобилен телефон през Apple CarPlay и Android Auto. Информацията от телефона бива представена на 10,9-инчов мултифункционален дисплей в централната конзола.

Впечатляваща цена: ако искате да си купите обновената Bentayga, ще трябва да отделите минимум 364 000 лв.

Върхови динамични показатели

И дизеловият V8, и досегашната топмодификация с 12 цилиндъра отпадат за европейския пазар. За Plug-in хибрида с 30 км пробег изцяло на ток клиентите ще трябва да изчакат до 2021 г. Така за Стария континент на първо време ще има една-единствена задвижваща машина – 4-литров V8 с два турбокомпресора. Агрегатът не само звучи по върховен начин, басово не само в спортен режим, но и наистина впечатляващо разгръща своята мощност от 550 к.с. Благодарение на главозамайващия въртящ момент от 770 Нм 5,13-метровият великан от Крю се изстрелва като тапа от шампанско – спринтът от 0 до 100 км/ч отнема 4,5 сек, а максималната скорост по официални данни е 290 км/ч. Не е зле за автомобил с тегло над 2,4 тона…

2,4-тонният автомобил ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,5 сек и достига максимална скорост 290 км/ч.

И макар че с оглед на размерите си Bentayga се държи по впечатляващ начин на пътища с много завои, имайте предвид, че физичните закони не могат да бъдат превъзмогнати. Въпреки прекрасното окачване и стабилизацията на каросерията Bentley-то „бута“ предница през 22-цоловите валяци. Кормилното управление е презицно, но би могло да бъде малко „по-тежко“, а в спортен режим системата за контрол наклона на каросерията би трябвало да се намесва по-активно.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ЦЕНИТЕ НА BENTLEY BENTAYGA ВТОРА РЪКА В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

Спирачките и 8-степенният автоматик с хидротрансформатор от ZF, който работи значително по-добре от 8-степенната кутия с два съединителя на Flying Spur и Continental GT, демонстрират висока класа. Разбира се, ако използвате пълния потенциал на мотора, нямате шанс да постигнете официално обявения разход от 13,3 л на 100 км. Надали обаче повечето клиенти на Bentayga ще се притесняват от този факт с оглед на цената – минимум 364 000 лв. Ултралуксозният SUV е достъпен в три варианта – с четири отделни места, като стандартна 5-местна версия и със 7 места.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин