Bentley Bentayga Speed: най-бързият SUV на планетата


14
авг.
2020

Новата Bentayga Speed е вече тук! След като Bentley направи лек фейслифт на своя луксозен SUV, сега е готова и преработената Bentayga Speed с 635 к.с. За съжаление обаче модификацията Speed няма да бъде предлагана в Европа.

  • Bentayga Speed oстава най-бързият SUV на света
  • Макс. скорост 306 км/ч, 0-100 км/ч за 3,9 сек
  • 6-литров W12 с 635 к.с. и 900 Нм
  • нова настройка за 8-степенната автоматична трансмисия
  • изцяло ново оформление на задната част
  • 88 цвята
  • Bentayga Speed вече няма да се предлага в Европа

Bentayga Speed приема основните промени от фейслифта на стандартната Bentayga. Радиаторната решетка е вече по-голяма, затъмнена и по-изправена. Фаровете също са леко затъмнени. Добавени са още боядисани прагове, нови 22-цолови джанти, както и дискретен надпис Speed на предните врати. В задната част Bentayga няма почти нищо общо с версията преди рестайлинга – правоъгълните задни светлини, разделени на две части, са отишли в историята. На тяхно място са се настанили елипсовидни стопове, наподобяващи тези при Continental GT. Същевременно регистрационната табела е „свалена“ един етаж по-надолу и е изместена в бронята. По-големият спойлер за покрива е запазен само за топверсията Speed.

Нови задни светлини и променeна позиция на гнездото за регистрационната табела. Големият спойлер на покрива е запазен само за Speed.

Maксималната скорост остава същата – 306 км/ч

А той е наистина необходим – все пак с максималната си скорост от 306 км/ч Bentayga Speed остава най-бързият SUV на планетата. 6-литровият W12 под предния капак предава своите 635 к.с. и 900 Нм към четирите задвижващи колела с помощта на 8-степенен автоматик. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 3,9 сек.

Всичко това звучи прекрасно, но има един-единствен проблем – Bentley Bentayga Speed вече няма да се продава в Европа! Това разкриха британците в рамките на презентацията на модела. Официално те се аргументираха с намаленото търсене при варианта W12. Но надали това е цялата истина – все пак границите за емисиите на въглероден диоксид станаха по-строги и Bentley няма да е първият производител, който се отказва от 12-цилиндровия си агрегат за Европа. Ето защо Bentayga Speed ще бъде запазена само за клиентите в САЩ, Близкия Изток и Азиатско-тихоокеанския регион. За Стария континент освен Bentayga V8 с 550 к.с. е планиран и Plug-in хибрид. Така на практика в световен план Bentayga Speed остава най-бързият сериен SUV на планетата. Но за Европа тази титла вече е преотстъпена на развиващото „едва“ 305 км/ч Lamborghini Urus.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин