Bentley-тата на Съветския съюз

Предлагаме ви част втора от нашия кратък преглед на лимузините в бившия СССР

2602
2017

За разлика от Ленин, другите вождове на СССР не се свенят да потъват в меките седалки на луксозни на Rolls-Royce, Lincoln и Cadillac. Пък и защо не, след като така правят по цял сват, с някои изключения като Куба, Никарагуа и Венецуела, чиито ръководители се славят със своя аскетизъм и философски възгледи. Брежнев вижда президентския Lincoln Continental на Никсън при посещението му в Москва и си го пожелава.

Никсън и Кисинджър пристигат в Москва през май на 1972 г. Те ще подишат важни споразумения за сътрудничество в областта на опазване на околната среда и за съвместния експериментален полет „Аполо“ -„Союз“ /Apollo-Soyuz Test Project/ и, разбира се, съглашение по САЛТ I за ограничение на стратегическите въоръжения. Но да се върнем в пролетта на 1955 г., когато Н.С. Хрушчов бидейки във Виена, пазарува няколко лимузини, като Chevrolet Bel Air Sport Coupe Hardtop в бяло и зелено
за подаръци на отличили се ръководители. Този модел е доста популярен в киносредите, сред африканските таксиджии и даже в Куба. Знаейки за страстта на първия човек на партията на Казахстан Л. Брежнев към бързите автомобили, той го вика в Москва и му подарява Chevrolet-a срещу подкрепа на XX конгрес – колко познато! Леонид Илич харесвал и самолетчето на капака, и спортния аеро-кокпит, и меката зелена тапицерия, опиянява го и скоростта – 180 км/ч, но купето в този цвят вече не съответства на статуса му и той го подарява на дъщеря си Галина.

Кабриолетът ЗиЛ-111В в музея на техниката Задорожни.

Следващата година на бял свят се появява нещо различно – ГАЗ-13 „Чайка“. Със 195 к.с. машината ускорява до 160 км/ч. Интересното при автомобила е, че двигателят му, 5,5-литров V8 със 195 к.с. и 412 Нм, имал алуминиев блок с „мокри“ цилиндрови втулки и алуминиева глава.

Идва ред на ЗИЛ-111 от 1958 г. с двигател от 5969 куб.см, с 200 к.с. V8 с чугунен блок и алуминиева глава, следва го сребристият кабриолет ЗИЛ-111В (1960) – именно той вози покорителя на космоса Юрий Гагарин по улиците на Москва на 14 април 1961 г. в посока Кремъл след неговия триумфален полет в космоса. Още една модификация, известна с това, че по нея била открита стрелба край Боровицките порти по време на покушението срещу Брежнев – ЗИЛ-111Г „Григорий“.В автомобила бил не Леонид Илич, а космонавтите Алексей Леонов, Андриян Николаев, Валентина Терешкова и Георги Береговой, които следвало да получат ордени в Кремъл, „вождът“ бил в друга кола…. Модернизациията ЗИЛ-111Г имал за пръв път четири фара, кръгли стопове и стреловидни странични лайстни, а климатикът станал стандартно оборудване. Били направени и 8 кабриолета ЗИЛ-111Д, четири от които – за майските и ноемврийски манифестации.

По време на посещение в СССР през 1963 година Кастро получава подарък кабриолет ЗИЛ-111В.

ЗИЛ 111 – най престижният автомобил по това време, се произвеждал до 1967 г. и една от 112-те бройки е подарена на команданте Фидел за заслуги. Направените бройки били многократно по-малко от тези на ЗИС-110. Преди да създадат правителствения ЗИЛ, съветските конструктори изучавали американски аналози, затова се забелязва прилика с модели на Cadillac, Packard, Mercury или Lincoln. По това време заводското КБ вече усилено работило по създаването на принципно ново семейство ЗИЛ-114/ЗИЛ-117 с „проамериканска“ ориентация, но без връзка с конкретен модел.

ЗИЛ-111Г „Григорий“ – моделът с 4 фара и 4 кръгли стопа, „преживял“ покушението срещу ескорта на Брежнев.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин