Battista Pininfarina: срещу 10 млн. лева и здрави нерви


30
юли
2020

РАЗЛИКАТА между суперавтомобил и хиперавтомобил? Ще ви обясним, за да сте наясно. Суперавтомобилът има под 1000 к.с., а хиперавтомобилът – над 1000 к.с. Или нека се изразим по друг начин: милионерите си купуват суперавтомобили, а милиардерите – хиперавтомобили.

Това тук на снимката е Pininfarina, казва се Battista Anniversario, тъй като се появява за 90-ия юбилей на италианската дизайнерска фирма. Ще бъдат произведени (на ръка) само 150 хиперавтомобила Battista – включително и петте версии Anniversario. Стартът на производството ще бъде в края на 2020 г. – при положение, че проявявате интерес. След това остава да разполагате и с 5,2 милиона лева.

Ако седите тук, значи сте успели в живота. Скосен отдолу волан, монитор и вляво. Скоростомерът прилича на смартфон

Да, един такъв автомобил Battista е доста скъп. Но пък е благороден. Моделите за юбилея ще бъдат лакирани ръчно в три цвята; това продължава няколко седмици, тъй като майсторите нанасят три слоя, като разглобяват и сглобяват каросерията три пъти.

Толкова филигранни: елегантни задни светлини, над тях е спойлерът

Относно техниката: четири електромотора с 1900 к.с. и 2300 Нм максимален въртящ момент. Спринтът до 100 се взема за под 2 сек, а след 12 секунди Battista вече се движи със скорост 300 км/ч – по-бързо от болид от „Формула 1“.

Бутон за допълнителен адреналин? Не, това е централният болт на 21-цоловите алуминиеви джанти

Както вече споменахме: трябват ви здрави нерви. Батерията с капацитет 120 кВтч е разположена ниско долу в T-образна карбонова рамка в шасито, като по този начин осигурява нисък център на тежестта. 500 километра е електрическият пробег. Естествено километрите няма да са толкова, ако зад волана е фирменият пилот Ник Хайдфелд. Той самият има здрави нерви.

Спортни седалки, а между тях поставка за успокоителни

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин