Battery in the Cloud удължава живота на акумулаторите на електромобилите


19
февр.
2020

От чувствителни роботи с изкуствен интелект в производството и мощни компютри за свързаната и автоматизирана мобилност до интелигентни домове: на форума на IoT индустрията Bosch ConnectedWorld 2020, който се провежда на 19 и 20 февруари в Берлин, Бош ще демонстрира актуалните възможности на „Интернет на нещата“ и решенията, които ще улеснят  ежедневието ни в бъдеще – на път, у дома и на работното място.  

Винаги в движение: решения за мобилността на днешния и утрешния ден

Мощна електронна архитектура за бъдещите автомобилни компютри: разрастването на електрификацията, автоматизацията и свързаността поставят все по-високи изисквания към архитектурата на автомобилната електроника. Новите високоефективни управляващи блокове са ключов елемент за автомобилите на бъдещето. До началото на следващото десетилетие автомобилните компютри на Бош ще увеличат 1000 пъти изчислителната мощност в превозните средства. Компанията вече произвежда такива компютри за автоматизираното шофиране, за задвижването и интегрирането на информационно-развлекателните системи и функциите за подпомагане на водача.

Под напрежение – услуги за електромобилността: Батерията в облака на Бош – Battery in the Cloud – удължава живота на акумулаторите на електромобилите. Интелигентните софтуерни функции анализират състоянието на акумулатора въз основа на реалните данни от автомобила и обкръжението му. Приложението разпознава стрес факторите за акумулатора, например високоскоростното зареждане. Въз основа на събраните данни софтуерът предвижда мерки за противодействие на стареенето на клетките като оптимизиран процес на зареждане, намаляващ износването на батерията. Convenience Charging – Удобно зареждане – интегрираното решение за зареждане и навигация на Бош прогнозира точно пробега, планира маршрута със спиране за удобно зареждане и плащане.

Електромобилност за дълги разстояния със система от горивни клетки: Мобилните горивни клетки осигуряват дълъг пробег, бързо зареждане и режим на работа без емисии – с водород, произведен чрез използване на възобновяема енергия. Бош  планира да пусне на пазара пакет от горивни клетки, усъвършенствани съвместно с шведската компания Powercell. В допълнение към горивните клетки, които превръщат водорода и кислорода в електроенергия, Бош разработва и всички основни компоненти на системата с горивни клетки до етап, готов за производство.

Животоспасяващи свързани продукти – Help Connect: Хората, претърпели инцидент, се нуждаят от незабавна помощ – независимо дали произшествието се е случило у дома, на велосипед, по време на спорт, в кола или мотоциклет. С Help Connect Бош предлага ангел-пазител за всякакви спешни ситуации. Приложението за смартфон подава информация за инцидента на спасителните служби чрез сервизните центрове на Бош. Решението трябва да може да открива автоматично злополуките чрез сензорите на смартфона или асистиращите системи помощ на автомобила. За тази цел Бош добави интелигентен алгоритъм за удар към сензорите за ускорение в своята система за контрол на стабилността на мотоциклетите MSC. Ако сензорите открият произшествие, те съобщават за катастрофата на приложението, което веднага задейства спасителния процес. След като бъде регистрирано, спасяващото приложение може да се активира по всяко време и навсякъде – автоматично през свързаните устройства или с едно натискане на бутон.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >