Autodelta GTV – последният истински рали автомобил на Alfa Romeo

1704
2024

В света на моторните спортове, Alfa Romeo се асоциира преди всичко с големите си пистови успехи, но това не означава, че в миналото легендарната фирма от Милано не е демонстрирала своя голям потенциал и на рали.

В Европейския шампионат за туристически автомобили, Alfa Romeo печели титлата на производителите четири пъти между 1982 и 1985 г. в средата на 70-те години обаче нейното спортно подразделение, Autodelta, създава специална серия от различни изпълнения, базирани на моделите GT и GTV, които се състезават, както в Група 2, така и в Група 4. Към тях принадлежи и тази невероятна Alfa Romeo Alfetta GTV. Тя е една от общо седем коли със спецификации от група 2, подготвени от Autodelta за сезон 1975 г., а днес има статута на историческа реликва от последната година на Alfa Romeo в рали шампионата, тъй като бележи края на един важен цикъл от фирмената история.

Най-добрият й резултат от рали кампанията на AlfaGTV през 1975 г., е победата в ралито на остров Елба с екипаж Амилкаре Балестриери и Енрико Джили. В този период същият автомобил реализира и още три добри постижения в своя клас в ръцете на Франческо „Чико“ Свицеро:трето място на Рали Сан Джакомо, четвърто място на Рали 4 Региони, и трето място на Рали Алпи Ориентали. Въпреки всичко обаче, след краткотрайната поява на тези специални изпълнения на Autodelta GTV в рали шампионата през 1975 г., е сложен край на програмата по изрично нареждане от фирменото ръководство.

Днес това зашеметяващо състезателно купе, което все още е в безупречно състояние, се предлага за продажба във фирмения шоурум Ruote da Sogno в Реджо Емилия на цена от 225 000 евро. То е и единственото от седемте, което е боядисано в жълто. Каросерията, реставрирана преди повече от 20 години, и сега е изключително чиста и запазена, което до голяма степен важи и за интериора. Освен това колата върви в комплект с подробна документация, включително книгата „Alfa Romeo e Autodelta nei rally“, написана от самия Чико Свицеро, която включва голяма серия снимки на Autodelta GTV от различни надпревари. Въпреки че рали кариерата на GTVе прекъсната в средата на 70-те години, Свицеро многократно споделя в различни интервюта, че ако е имал поне още един шанс, този автомобил със сигурност е щял да постигне успеха, на който толкова много е залагало ръководството на Alfa Romeo. И ние определено бихме се съгласили с това.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин