Austin A30/A35: предшественикът на Mini

Изтънченият Austin A30/A35 е слабо познат – а е смятан за предшественик на легендарното Mini. Toй е идеален за онези, които търсят олдтаймер в понтонен стил

2311
2016

След Втората световна война не само германската автомобилна индустрия е в криза – британската също има много да наваксва. През 1951 г. Austin Motor Company лансира А30. Понтонната „лимузинка“ не е много известна на Континента. На Острова обаче тя сбъдва мечтата за индивидуална мобилност на много хора. Малкият семеен автомобил е достъпен – за разлика от големите модели, които за по-голямата част от населението се оказват прекалено скъпи. Дори като олдтаймер А30 е изгоден – и става за кола, с която да излизате в неделя на разходка. Е, най-добре тогава е да не ползвате магистралите – защото със своите 28 к.с. и максималната си скорост от 110 км/ч този „англичанин“ не е най-бързият на света.

По-пъргаво човек би могъл да се придвижва с неговия идентичен наследник А35. Той е произвеждан в периода1956-1968 г. и получава малко по-мощен двигател, който ускорява колата за 30 секунди до 97 км/ч – а максималното темпо е 115 км/ч. Освен с две и с четири врати А35 е предлаган дори като комби и като пикап, който не се оказва много успешен. Общо А30 и А35 са произведени общо 500 000 екземпляра. И двата модела са смятани за предшественици на легендарното Mini, снабдяването с резервни части е добро, а на пазара се намират доста екземпляри – което прави колата изгодно решение за хора, които тепърва искат да имат олдтаймер. Днес екземплярите от А35 с 0,9-литровия мотор с 34 к.с. струват между 9 и 21 хил. лева – в зависимост от състоянието.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин