Aura: електрически роудстър с огромен дисплей във волана


8
окт.
2021

Четири британски компании, доставчици на автомобилната индустрия, представиха своя съвместен проект – електрическия роудстър Aura. Прототипът е хомологиран за движение по обществените пътища, но към момента не е планирано серийно производство. По-скоро целта на проекта е посредством машината да бъдат демонстрирани отделни компоненти или по-точно – самите фирми да разкрият на какво са способни.

Пуристки кокпит с 5-инчов дисплей в таблото

Така например хората от Astheimer Design са оформили атрактивната каросерия със скрити задни колела (за по-добра аеродинамика). Електрониката е създадена от Conjure – и в интериора прави впечатление 5-инчовият дисплей, интегриран в центъра на волана. За Android-софтуера са се погрижили от Spark EV Technology. Задвижването е дело на Potenza Technology, но за него няма много данни – единствено се знае, че пробегът с едно зареждане на батериите с капацитет 44 кВтч щял да бъде цели 644 км. Общо батериите са две на брой, като едната монтирана отпред, а другата под шасито.

Ключът към ефективността на Aura са ниското тегло и аеродинамичният дизайн. Панелите на каросерията са изработени от естествени композитни влакна и специални тъкани, представени като „по-екологични за производство и рециклиране от метални еквиваленти“.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин