Audi TT RS срещу Corvette: Тийнейджърска мечта срещу стар рокер…

Германска перфектност или дива американска мускулатура? В дуела на спортните коли един срещу друг се изправят два напълно различни модела. Но кой от двата е по-добрият?

1901
2017

БИЙБЪР ИЛИ СПРИНГСТИЙН – отговорът е повече от ясен. Едва ли някой ще посещава концерт на Джъстин и същевременно ще има вкъщи всички албуми на рокаджията от Ню Джърси. Подобно е и положението с двата модела от нашия тест. Или си фен на Audi TT, припадаш си още при появата на ниския модел и можеш да изброиш всички характеристики на 5-цилиндровия мотор в RS. Или пък си фен на Corvette и неговия як 8-цилиндров агрегат, както и на мускулестата външност на „американеца“. Ние обаче не искаме да водим дискусии на тема музика – всеки си има вкус.

Благодарение на обема си V8 агрегатът разполага с 630 Нм максимален въртящ момент – превъзходно

Можем обаче да направим следното: да ви кажем кой според нас е по-добрият спортен автомобил. Новото Audi TT RS може да вдига доста силен шум. 5-цилиндровият му мотор ръмжи, пуфти, съска и реве като голям двигател. Има пълното право да го прави – в новото си поколение той е с мощност 400 к.с. Почитателите на марката се радват – спринтът до темпо 100 се взема за под 4 секунди, а максималната му скорост е 280 км/ч. Подобни неща карат публиката да изпада в екстаз. Corvette е от подобен калибър. Като Stingray е с 466 к.с., изтръгнати от 8-цилиндров агрегат. С работен обем от 6,2 литра! Звучи така, сякаш няма начин веднага да не ви грабне. Затова потегляме към отсечката за управляемост на пистата Contidrom до Хановер – домашната ни писта. TT RS има добри карти.

Добре за максималния въртящ момент от 480 нютонметра: напречно разположен редови турбодвигател

Пълно ускоряване от резките завои – променливото му двойно задвижване определено помага. Две дълги прави с темпо над 200 км/ч – тук рамо удря светкавично превключващата автоматична трансмисия с два съединителя. Екстремно бърз и дълъг ляв завой – в този участък блесва стегнатото окачване на модела. RS обаче вози тегло от почти 1,5 тона – по-голямата част разпределени към предната ос. Така автомобилът се усеща небалансиран, като предните колела трябва да се съпротивляват с всичка сила на недозавиващата маса. Не успяват да се справят в дългосрочен аспект. След няколко обиколки започват да се потят, като първоначалното теглене навън се увеличава още повече. Усещането от волана е синтетично, като в един момент автомобилът започва осезаемо да недозавива. Жалко, че в спортен режим двигателят достига до ограничителя, а DSG превключва против волята си. Въпреки керамичните спирачки на педала му липсва чувство, като при рязко спиране задницата става неспокойна. Затова пък TFSI агрегатът се представи безупречно. Мощен, бързо ускоряващ, свирещ добрия стар 5-цилиндров блус.

Въпреки това обаче звучи като кастриран момчешки хор в сравнение с 8-цилиндровия двигател на Corvette. V8 не знае що е милост. Давате малко газ? Изстрелвате се напред! При това без значение на коя предавка сте. Механичната 7-степенна трансмисия изисква здрава ръка при превключване, но пък предлага приятно изживяване. Добрата комбинация от вибрации, звук, директност на окачването, както и обратната връзка на управлението и спирачките придават на Corvette определението „истинска резачка“. Добавяме и стабилното поведение на пътя. Страхотен баланс в завои, неутрално до границата и отлични спирачки – такива трябва да бъдат спортните автомобили. Накрая Stingray е с 1,4 секунди по-бърз от TT. Шефът на сцената на AUTO BILD се казва Брус, тоест Corvette.

Обсъждане на разположението: снимките показват как стоят нещата с разположението на двигателя, както и с разпределението на тежестта. При Audi 61 процента от тежестта е към предната ос, когато при Corvette процентите са 50

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин