Audi TT като употребяван автомобил: скъпа мечта

0402
2020

КЪДЕ Е ПОДГРЯВАНЕТО НА СЕДАЛКИТЕ? Този въпрос занимава всички водачи на ТТ. Поне онези, които не познават спортното купе на Audi или като нас се отправят на разходка с открития Roadster в хладен ноемврийски ден.

И тази разходка доставя удоволствие въпреки замръзналите ни уши не само заради подгряването на седалките, а преди всичко благодарение на 230-те конски сили на 2.0 TFSI. Двигателят е познат от Golf GTI. Боботещ внушително и спортно, благодарение на турбокомпресора този агрегат разполага с достатъчна мощност във всяка ситуация. В комбинация с тесния и фино изработен интериор, много прецизното и информативно кормилно управление, както и ниския център на тежестта в ТТ винаги ще се чувствате като на състезателна писта.

Движи се добре и с предно задвижване: този 2.0 TFSI Roadster се продава от AF Cars в Зееветал, до Хамбург

В реалния живот обаче ще стигнете най-често само до близкия автосервиз. „Отношението на Audi към клиентите им е истинска наглост“, казва Щефан Гангнус от Хенщед-Улцбург, на север от Хамбург. Неговата фирма (www.ktc-hamburg.de) се е специализирала в основните ремонти на двигателя ЕА888. Този 4-цилиндров агрегат е известен с фамозното харчене на масло. Гангнус: „Много от автомобилите на нашите клиенти харчат по 2 и повече литра масло на 1000 километра, преди да пристигнат за ремонт при нас.“ Дори и модернизацията на двигателя през 2014 година не помогнала. Гангнус: „Все още не съм виждал нито един ЕА888, който да не харчи масло“. Проблемът понякога се появява още при пробег от само 60 000 километра. Освен това двигателят със запушени от сажди всмукателни колектори, запушени дюзи и проблеми с обтегачите на веригите и самите вериги категорично не е сред изключителните разработки на двигателостроенето. Същото може да се каже и за скоростната кутия с два съединителя, наречена S tronic при Audi, която може да взриви всеки семеен бюджет с дефектната си механотроника или износените съединители.

Повечето TT са оборудвани с ЕА888 заедно с всичките му проблеми. По-редки са 5-цилиндровият двигател с 400 к.с. и TDI със 184 к.с.

За сметка на това механичните скоростни кутии са издръжливи – поне при автомобилите без допълнително повишаване на мощността. И Quattro задвижването не създава почти никакви проблеми. Подгряването на седалките също работи приятно. Естествено, стига преди това да сте открили превключвателите във външните дюзи на вентилацията.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин