Audi SQ7 TDI: oфанзива на иновациите

С мощност 435 к.с. и 900 Нм въртящ момент новият SQ7 TDI е най-мощният дизелов SUV модел на пазара. Неговият модифициран 4.0 TDI двигател разполага с първия в света електрически задвижван компресор, осигуряващ на SQ7 TDI невероятна динамика и разход 7,4 л на 100 км

0403
2016

4-литровия V8 TDI има работен обем от 3956 куб.см. Оборудван с този агрегат, SQ7 TDI постига разхода на гориво на шестцилиндров агрегат. Новото технологично решение  с електрически задвижван компресор в SQ7 TDI е първото в света в тази конкурентна среда, с което Audi отново изразява своето мото Vorsprung durch Technik. С мощност от 320 кВт (435 к.с.) и въртящ момент от 900 Нм в диапазона от 1000 до  3250 оборота в минута, SUV-ът създава нови еталони в този сегмент. Ускорението от нула до 100 км/ч става за 4.8 секунди, а максималната скорост от 250 км/ч е електронно ограничена. В новия европейски цикъл на шофиране (NEDC), автомобилът изразходва едва  7,4 литра на 100 километра. Това съответства на емисии на COот 194 грама на километър.

Концепцията за принудително пълнене и електрическа система:  електрически задвижван компресор (EPC) и 48‑волтова подсистема

Електрически задвижваният компресор е първият в света използван в сериен автомобил.  EPC подкрепя двигателя с вътрешно горене при потегляне и ускоряване при ниско натоварване, осигурявайки чиста динамика без турбодупка. Той е разположен във всмукателния тракт след интеркулера и в близост до двигателя. Тъй като EPC няма нужда от газов поток, за да създаде налягане, може да бъде използван по всяко време, компенсирайки слабостите на класическия турбокомпресор. С тази технология турбозакъснението се превръща в история. EPC осигурява на двигателя необходимото налягане за бързо разгръщане на мощността в рамките на 250 милисекунди. Задвижвано от компактен електрически мотор, неговото компресорно колело се развърта с до 70 000 оборота в минута. По този начин 4.0 TDI разгъва своята невероятна мощ без осезаема турбо дупка: тя е на разположение веднага след като натиснете педала. Това е голям плюс, особено когато става дума за потегляне.

 (1)

Системата Audi valvelift system (AVS) също прави своя дебют в дизелов модел на Audi. Както „всмукателните“, така и „изпускателните“ валове имат по две гърбици на клапан с различни контури. От страната на всмукателните, единият контур се активира, когато работи EPC, докато другият оптимизира пълненето на цилиндрите и по този начин мощността при високи обороти на двигателя. Системата AVS от страната на изпускателните клапани позволява активирането на на втория турбокомпресор. Системата за каскадно пълнене контролира двата турбокомпресора, така че при ниски оборотни режими се използва само единия. Вторият се активира допълнително при високо натоварване и обороти на двигателя. Клиентът открива ползите от това под формата на добро развитие на кривата на въртящия момент и динамичната реакция в рамките на целия оборотен диапазон на двигателя.

Газовите потоци от двата изпускателни клапана са херметично отделени, като всеки насочва потока към един от турбокомпресорите.  В диапазона на ниските обороти, единият от клапаните остава затворен, така че пълният газов поток се насочва към активния турбокомпресор. Когато натоварването и оборотите се увеличават, AVS отваря втория изпускателен клапан. Той насочва и активира втория турбокомпресор. Двигателят постига максималната си мощност при този битурбо режим. Превключването от страна на  AVS позволява бързо и прецизно активиране на втората турбина.

Свързан в мрежа контрол на окачването

Audi предлага SQ7 TDI* с опционален пакет за контрол на динамиката включващ три технологични модула: спортен диференциал, електромеханична активна система за стабилизация и завиване на четирите колела. В SQ7 се използва контрол на окачването с високо ниво на интеграция. Той поема централно управление  на амортисьорите, пневматичните елементи, спортния диференциал и разпределението на силата за компенсиране на накланянето на активните стабилизиращи елементи. С групирането на всички функции на окачването в централно контролно устройство, конструкторите постигат оптимално мрежово взаимодействие и координация на функциите между тях. По този начин клиентът получава невероятни възможности по отношение на управляемостта във всякакви ситуации.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин