Audi SQ7 на цената на Q5

2508
2020

За съжаление, дизеловият V8 за Audi SQ7 отива в историята! От Инголщат оповестиха, че производството на 4-литровия агрегат, работещ на принципа на самовъзпламеняването и генериращ 435 к.с. и 900 Нм, се преустановява. На негово място идва бензинов V8 с два турбокомпресора и 507 к.с./770 Нм. Първите автомобили за клиентите ще бъдат доставени през есента на 2020 г. Така че ако сте фенове на най-мощните „Q-та“ с дизелов двигател и имате достатъчно „тлъста“ банкова сметка, можете да откриете някое изгодно предложение в нашата онлайн борса за употребявани автомобили.

Второто поколение Audi Q7 носи вътрешнозаводско означение 4М и се предлага с многобройни моторизации от началото на 2015. През март „четирите ринга“ представиха на автосалона в Женева топверсията SQ7. След по-малкия SQ5 това беше вторият S-модел, оборудван с дизелов мотор – а междувременно S6 и S7 за Германия се предлагат само с дизелови моторизации. При SQ7/SQ8 остана последният дизелов V8 – което го прави много интересен.

Четирите ауспухови тръби са запазени само за топмодела с 435 к.с.

48-волтова електрическа система и две турбини

Компанията в Инголщат зачерква мощния дизел. В дизеловия SUV Audi вложи много атрактивни технологични решения като система за пълнене с два турбокомпресора, 48-волтова електрическа мрежа и електромеханична стабилизация на каросерията. Освен това от фейслифта си през 2019 SQ7 вече отговаря на нормата за вредни емисии Euro 6d. Който някога е сядал зад волана на този автомобил, знае каква е тягата на 900 Нм, достъпни още при 1000 об/мин. Затова и не е учудващо, че дългият 5,07 м и широк 1,97 SQ7 e oбичан от водачите, изминаващи много километри не само заради мощността си, но и заради спокойната си работа, комфорта и сравнително ниския разход.

От първи собственик и само на 3 години

Именно по отношение на разхода малко по-мощният SQ7 TFSI с 507 к.с. ще се представя доста по-зле. Ето една добра причина да огледате по-внимателно предложенията за употребявани Audi SQ7. В германския град Хайлброн в момента се продава екземпляр от XXL-SUV-а, „сияещ“ в цвета „глетчерно бяло“ от първи собственик и на възраст само три години. Автомобилът е едва на 96 400 км – доста малък пробег за класа. Много по-важно е, че „колосът“ е поддържан регулярно в официален сервиз на Audi.

Лукс на втория ред: два таблета за забавление, а цветът на кожата не е за всеки вкус.

Кожени седалки с обдухване и масажна функция

Първият притежател на машината се е поглезил с някои приятни екстри. На борда откриваме кожени седалки с обдухване и масажна функция, отопляеми предни и задни седалки, Head-up дисплей, матрични LED-фарове, навигация MMI Plus с DAB-тунер, аудиосистема Bose, панорамен покрив, различни пакети асистиращи системи, покрив в алкантара, стационарен отоплител и др. С 21-цоловите си джанти SQ7 изглежда много приятно. Въпрос на вкус е сивият кожен салон в комбинация с бяла боя.

Така като нов SUV-ът е струвал над 240 000 лева. Три години по-късно той е обявен за продажба на цена 94 000 лв. (47 490 евро). В директно сравнение цената звучи добре. Най-евтините предложения са от порядъка на 80 000 лв., но обикновено са сменили няколко собственици и са на пробег над 200 000 км. Като цяло, предлагането на употребявани SQ7 е доста голямо.

Скъпа поддръжка

Както при повечето автомобили от луксозния клас, за купувача е много важно да знае, че разходите далеч не приключват с изплащането на обявената от автокъщата цена. При SQ7 поддръжката и експлоатацията са доста скъпи – и докато разходът, с оглед на мощността и размерите, е напълно приемлив, то премията по застраховката ще бъде наистина „дебела“. А стойността на извънплановите посещения в сервиза може да бъде умопомрачителна…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин