Audi Sport quattro: нашата класика на деня


26
апр.
2019

Произвеждан като хомологационен автомобил за рали-спорта, бруталното Audi Sport quattro се превръща в легенда. Включително и експлозивните му цени!

214 автомобила Sport-quattro с разрешение за движение по нормални пътища са произведени от Audi в периода от 1984 до 1986 г. Причината: така наречената „къса“ версия трябва да може да се конкурира с все по-силните противници на ралитата от световния шампионат на пистите от Корсика до Сан Ремо. С помощта на междуосие, скъсено с 320 милиметра инженерите искат да подобрят значително пъргавината и маневреността на автомобила. От муцуната до средната колона Sport quattro е базирано на Audi 80, а след задната колона Urquattro. Особеното на горещия модел са леката каросерия от подсилена със стъклофазер полиерстерна смола и арамид.

5-цилиндровият двигател с оборудван с турбина, четири клапана на цилиндър, блок на двигателя от алуминий и електронно управлявана впръсквателна уредба. Така 2,1-литровият мотор разполага с 306 к.с. и максимален въртящ момент от 350 Нм. 2,04 атмосфери е налягането на пълнене. Максималната скорост на модела е 248 км/ч, за спринтът от 0 до 100 км/ч се взема за 4,5 секунди. Тези технически качества естествено си имат цена: 195 000 германски марки струва Sport quattro през 1984 г. – двойно повече от Porsche 911 Turbo, с което е най-скъпият германски сериен автомобил по онова време. Днес колекционерите плащат за оригинални автомобили около половин милион евро.

Още по темата

Card image cap
Audi S8, Mercedes S63 AMG и Jaguar XJR на пистата: шефе, сложи си колана!

21
февр.
2017

Да си шеф в днешно време: тогава можеш да избираш между луксозни лимузини като S8, S63 AMG и XJR. Или пък да си наемеш шофьор? Той определено ще се радва на мощния V8 с над 500 к.с. Кой какъв автомобил би избрал? Един диалог...

Card image cap
Най-сигурните камиони на света: Mercedes-Benz Axor

31
юли
2017

Транспорт на пари, цистерни или превозни средства за планински преходи. Тези камиони са направени за екстремни условия. AUTO BILD ще ви покаже някои от тях!

Card image cap
Студии от миналото – Kia Provo

6
май
2017

Provo показва, как си представяха корейците малкото спортно Сoupé

Card image cap

В последния брой:

Архив >