Audi S6, маскирано като Ford, счупи рекорда в Cannonball Run (ВИДЕО)

2408
2020

Speed-Junkies от САЩ отново успяха да счупят рекорда Cannonball: само за 25 часа и 39 минути Арне Томан и Дъг Табут успяха да прекосят страната на неограничените възможности. From Coast to Coast – или по-точно: от Източното до Западното крайбрежие, изминавайки дистанцията от Ню Йорк до Ел Ей (4532 км) за малко повече от едно денонощие. В „препускането“ дуото постига средна скорост 180 км/ч и максимална 282. Eто как се стига до това постижение.

През ноември 2019 г. 45-годишният Томан от Чикаго и с десет години по-младият му партньор Таббут (от Охайо, САЩ) заедно с навигатор (повече за това по-нататък) с Mercedes-AMG E 63 успяват да постигнат рекорд в Cannonball, записвайки 27:25 часа. Оттогава започна зверска борба за счупване на рекорда. През април 2020 г. неизвестен досега екип с Audi A8 L покори маршрута за 26:8 минути, няколко седмици по-късно американецът Фред Ашмор сам (!) с взет под наем Ford Mustang се похвали, че е изминал дистанцията от 4507 километра за 25 часа, 55 минути и 56 секунди. И двата пъти обаче постиженията бяха оспорени и имаше сериозна критика към опитите през април заради намаления трафик около кризата с коронавируса.

Единственото правило: няма правила

Но нека да уточним: мотото на скандално известните Cannonball Runs (в буквален превод: състезания с гюлета) е „Единственото правило е, че няма правила.“ Всичко идва от едноименния филм от 1981 г. със звезден актьорски състав (Бърт Рейнолдс, Роджър Мур, Фарах Фосет, Дийн Мартин, Джаки Чан) за нелегална автомобилна надпревара. При Cannonball ограниченията на скоростта дискретно се игнорират, a служителите на реда биват подмамени. Това изисква не само бърза кола, но и внимателно планиране.

Огромен допълнителен резервоар, радар детектор и много помощници

Въпросното Audi S6 (3,0 V6 с 349 к.с., 700 Нм и 8-степ. автоматик) е оборудвано със 170-литров допълнителен резервоар, за да се губи по-малко време при зареждане. В допълнение има цяла армада от антирадари и полицейски скенери, за да се избегнат проблемите с превишението на скоростта – която в най-добрия случай е 75 мили/ч (около 120 км/ч). Като камуфлаж спортният седан e „прикрит“ със залепени ленти и преработена решетка, за да прилича на далеч по-незабележимия в САЩ Ford Taurus.

Освен това по маршрута тръгва цял екип от помощници и Police Spotters с навигатора Дунадел Дариуш начело. Toман и Табут по традиция започват преследването на рекорда с S6 от Red Ball Garage в Манхатън, но в 18:00, за да могат да настъпват здраво газта през нощта в Средния Запад. Те поемат по същия маршрут, както с AMG E 63, но се налага да се справят с няколко проблема, както съобщава порталът cleveland.com. В Айова Audi-то внезапно започва да вибрира и след десет минути двамата водачи разбират, че проблемът се дължи на асистента за следене на лентата, който се налага да бъде изключен. Малко преди границата със щата Юта полицията сякаш за малко погва екипажа, а в бързането служител на бензиностанция забравя да напълни основния резервоар. След рекордно краткото време от 25 часа и 39 минути обаче Audi-то успява да стигне до хотел Portofino Hotel & Marina в Лос Анджелис.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин