Audi RS Q3 Sportback – върви адски, движи се божествено


16
апр.
2020

Четири задвижващи колела, пет цилиндъра, 400 к.с. –Audi RS Q3 Sportback е готов за едно незабравимо шоу.

ВЪВ ВСЕКИДНЕВИЕТО | височина на седене: 620 мм При все, че не седим особено нашироко, но все пак доста удобно. Отпред седалките са спортни RS (доплащане), а пред тях – фин и функционален кокпит. На втория ред става тясно за главите на пасажерите с ръст над 1,90 метра. Обзорът назад не е особено добър. Вместимостта на багажника е между 530 и 1400 литра, а ако ви е необходим още багаж, можете да теглите до 1,9 тона.

ДВИЖЕНИЕ | собствено тегло: 1745 кг 5 на брой половинлитрови цилиндри, които създават такава музика, от която направо ще ви се завие свят. Звукът на 2,5-литровия редови двигател ще накара козината ви да настръхне, но заради перфектната му шумозиолация, няма да ви необходими тапи за уши. А когато пришпорите всичките 400 „коня“, ще ви се прииска да крещите от щастие. Изключвате Start-Stop и ESP, превключвате DSG на спортен режим, натискате с левия крак спирачката и с десния педала на газта – и превръщате нетърпеливия RS Q3 в диво „оръдие“,  което след само 4,5 секунди се движи с темпо 100 км/ч. Тъй като внимателната DSG трансмисия превключва бързо на по-ниска предавка, в динамичен режим и на ръчно превключване на предавките ще забележите под 2000 оборота осезаема турбодупка. Но затова пък Audi се развърта до 7000 оборота, а ако ограничената от производителя максимална скорост от 250 км/ч не ви е достатъчна, срещу доплащане могат да ви отпуснат и 280 км/ч. Тогава ще трябва да преглътнете и разход на гориво от порядъка на над 20 л/100 км. В комфортен режим RS Q3 вози доста приятно, като единствено преминаването през напречни фуги се усеща доста от пасажерите на компактния спортен SUV.

НА КАСАТА | тестов разход 11,7 л Петте места на RS Q3 Sportback ще ви излязат от 130 000 лв., а щедро оборудваната, тествана от нас версия струва 180 000 лв.    

ИЗВОД

Гералд Чайка

RS Q3 предлага изключително удоволствие от шофирането – при това за всеки тип водач. Мултиталантът обаче струва доста пари.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >