Audi R6: нов спортист с централно разположен мотор

В нишата между ТТ и R8 се побира още един спортен автомобил – който ще бъде произвеждан съвместно с Porsche

0306
2016

Ако трябва да бъдем честни, Porsche и Audi никога не са били първи приятели. Лекото напрежение между тези марки може да бъде проследено до периода на Audi RS 2 – във време, когато двата производителя все още не се наричаха братя в голямото семейство на концерна VW. При съвместната разработка на Cayenne, Q7 и Touareg също имаше известно напрежение.

A сега им предстои нов общ проект. Защо ли? Естествено, заради пари. Спортните автомобили се продават все по-зле – и затова собствена отделна разработка не си заслужава. Всъщност Porsche Boxster/Cayman и 911 са идентични до А-колоната, но това не им пречи да се харчат добре. Без партньор проектирането на спортен модел, който запълва нишата между успешното ТТ и по-скоро безуспешното R8, не би било рентабилно. А след като висшите мениджъри спряха проекта за „бегачка“ с централно разположен двигател, сега пътят към Audi R6 ще мине през Щутгарт.

Само преди една година подобна сделка би била немислима. Сега обаче новото ръководство, което има добър опит и с двете марки, се оказва достатъчно отзивчиво. Обект на сериозен интерес от страна на Инголщат е проектът РО455, зад който се крият наследниците на Boxster и Cayman. Именно на тази база (поне по данни от досегашните преговори) Audi иска да направи новия си спортен модел, който също ще бъде предлаган като Coupé или Spyder.

Аеродинамика: чистите пропорции на модел с централно разположен двигател са ни познати от Porsche, както и подвижният спойлер отзад

Аеродинамика: чистите пропорции на модел с централно разположен двигател са ни познати от Porsche, както и подвижният спойлер отзад

Porsche вече направи сериозни промени в тази насока, след като в двуместните машини замени 6-цилиндровия атмосферен мотор с 4-цилиндров турбодвигател. Така се поставя ясно разграничение между 718 Boxster/Cayman и 911, но и се създава място за R6, който, естествено, трябва да се различава сериозно от аналогичните модели от Цуфенхаузен.
Например с двойно задвижване и специфична за марката моторизация: най-вероятно ще бъде използван 5-цилиндровият агрегат, който отскоро е с алуминиев блок и нова периферия и развива до 400 к.с. Чисто теоретично бихме могли да си представим и електрически „спортист“, който може да се движи свръхдинамично благодарение на превъзходно аеродинамично съпротивление и нисък център на тежестта.

 

Към момента обаче акумулаторите са твърде обемисти и прекалено големи, за да бъде изпълнена тази цел.Така най-вероятнo Audi ще заложи само на „петака“ във версии с 280 и 340 к.с., който ще осигури достатъчно разграничение между Инголщат и Цуфенхаузен. Няма смисъл да коментираме, че 2,5-литровият агрегат лесно може да бъде форсиран до 550 к.с.
Все пак дори и между приятели конкуренцията си е конкуренция…

Извод
Audi R6 няма да бъде просто смалена версия на R8, а много важен за марката нов спортен модел с централно разположен двигател. Съвместната разработка с Porsche и необходимите „добавки“ от Audi са предпоставка за създаването на запомнящ се автомобил.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин