Audi Q4 e-tron: по-достъпното Audi на ток

0301
2020

Audi Q4 e-tron: от 2021 ще има и по-евтини версии на автомобил с електрическо задвижване. Тогава Audi ще представи в шоурумите Q4. Или иначе казано: това, което е платформата на Golf MQB (модулна платформа за модели с напречно разположен двигател) за двигателите с вътрешно горене, ще стане MEB за електромобилите. Q4 използва модулната платформа за електромобили на концерна VW, на която ще бъдат базирани и ID.3 (от юни 2020) и VW ID.4 X. За разлика от Golf, Tiguan, A3, Q3 и компания предницата на MEB моделите може да бъде по-къса, тъй като там няма да бъде побиран дизелов или бензинов мотор. Така предната ос и челната стена могат да бъдат изместени напред, а междуосието и вътрешното пространство да пораснат.

При Q4 са пораснали и типичните за шеф-дизайнера Марк Лихте задни калници. Както и са станали значително по-заоблени. Дали това е красиво, решава не AUTO BILD, а клиентът. А той ще разполага с много място. При външна дължина от 4,59 метра Q4 ще предлага с 11 см повече каросерия от Q3, а с междуосие 2,76 метра Q4 ще предлага място колкото в Q5. Моторът и задвижването са отзад, опционално се предлага двойно задвижване. Освен SUV е възможно да се появят и спортно Coupé (здравей, ново TT!), и седан.

Q4 ще бъде базиран на MEB платформата, използвана и от VW ID.3, като от 2020 г. пазарният старт на Audi Q4 e-tron ще е през 2021 г. Електрическият SUV е с дължина 4,59 метра и има междуосие от 2,76 метра. Така отвън той е Q3, а отвътре – Q5. Останалите данни: 400 волта системна мощност, 306 к.с. На същата база Audi планира седан и спортно Сoupé.

Sketch Audi Q4 e-tron Sportback

Вече е официално: Audi ще пусне Q4 и като Sportback – показват го тези скици на Audi-Design. В техническо отношение ще бъде като обикновеното Q4, само че с доста секси задница! Премиерата му е в края на 2020, а пазарният старт – през пролетта на 2021 г. Цени? Като Q3 с дизелов мотор.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин