Audi Q2 L и Mercedes-Benz A200 L: компактни с дълги бази

0508
2019

Пословичните за китайския пазар дълги версии, означавани с латинската буква L, са останки от времето, когато скъпите европейски и американски автомобили са били собственост на хора, които не са ги карали сами, а са били возени от шофьори. Тогава възникнала традицията версиите за китайския пазар да са по-дълги с около 6 см. Днес това правило вече не важи, а означението L по-скоро е знак, че например даден европейски модел е произведен в Китай.
Китайското Audi Q2L дори е по-дълго само с 4 см, което не се отразява нито на пространството в купето, нито на обема в багажника, а предоставя повече гъвкавост по отношение на възможностите за задвижване. В Китай компактният SUV се произвежда с 1,4-литров бензинов агрегат, с избор между две мощности: 130 к.с. (220 Нм въртящ момент) или 150 к.с. (250 Нм), задължително в комбинация със 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител. Произвежда се в завода на FAW-Volkswagen във Фошан върху познатата платформа MQB.

Китайската А-класа в нашия тест е относително по-дълга. Произвежданият в Поднебесното царство Benz A200 L следва традициите и е удължен с митичните 6 см. „Първият компактен Mercedes с удължена база“, така Дитер Цетче миналата година представи модела тържествено на автосалона в Пекин.

Макар автентичното излъчване на Mercedes да е запазено, на места материалите определено са с по-семпло качество, в купето е по-шумно, прозорците на задните врати се отварят и затварят трудно. Европейците едва ли биха го харесали особено. Същото важи, макар и в по-малка степен, за Q2 L. Вероятно за да се постигне по-атрактивна цена, се налагат определени компромиси, похват, който в момента и у нас активно коментираме по адрес на качеството на храните. Но това е друга тема…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин