Audi A8 W12: класика на деня


29
авг.
2019

С бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер Audi A8 навлезе в автомобилния парк на правителството. Топверсия бе 6-литровото W12-Audi. Нашата класика на деня.

Първото поколение на A8 (D2) бе крайъгълен камък за Audi. Първата истинска голяма лимузина на хората от Инголщадт бе с почти изцяло направена от алуминий каросерия. Черешката на тортата бе 6.0-литровият W12 агрегат с 420 к.с. Освен това федералният канцлер на Германия Герхард Шрьодер използване именно такава лимузина .

Дългият път на Audi до върха

Audi показа амбиции за високия клас още през 1979 г., но първоначално се провали заради липсата на имидж. Облагородените Audi 100 от модели 43 и 44, както и техният наследник Audi V8 блестят с технически иновации като ABS и двойно задвижване, но все пак изостават от конкуренцията на Mercedes и BMW по отношение на имиджа. Това обаче се променя с A8 D2. Неговата алуминиева каросерия – наречена Audi Space Frame – минимализира риска от ръжда в сравнение с поцинкованите предшественици. Освен това пести тегло и намалява разхода на гориво. Гамата на двигателите започва от 6-цилиндров с работен обем от 2,8 литра и 174 к.с. и завършва с великолепния 12-цилиндров с обем от 6 литра. Списъкът с ектрите включва всичко възможно по онова време.

Проблеми и разходи за поддръжка на A8 D2

Днес Audi A8 от първото поколение не струват много скъпо. Но не се поддавайте на еуфория. Подобна луксозна лимузина е доста скъпа за поддържане. За смяна на масло, свещи и нови спирачки може да се наложи да дадете на половината на това, което сте платили за колата. На всеки 120 000 километра се сменя ангренажен ремък – работата продължава дълго и струва много. Е, поне този разход ще ви отпадне при 12-цилиндровия мотор, тъй като той е оборудван с ангренажна верига. Освен това притежателите на A8 съобщават за проблеми с Tiptronic-а и спирачките на тежкия автомобил. Освен това гумите са скъпи. Въпреки това, въодушевлението е голямо.

Още по темата

Card image cap
Тези красиви олдтаймери навършват 50 години – Skoda 1100 MBX

10
мар.
2016

През 1966 година са създадени едни от най-въодушевяващите автомобили, от Alfa Romeo Spider до Pontiac GTO. Тази година тези красиви класики навършват 50 години!

Card image cap
Зрелищно изпълнение на Джей Лено!

4
юли
2016

Леле, това изглежда брутално: американският водещ Джей Лено се преобръща с Hemi Under Glass Drag Racer с мощност 2 500 к.с. А зад волана седи една легенда! Вижте видеото!

Card image cap
Клубът на супербързите: McLaren 675LT

30
юли
2017

Ако искате да влезете в клуба на най-бързите автомобили, то моделът трябва да вдига поне 480 км/ч! Преглед на 73-те най-бързи и ексклузивни автомобили на света.

Card image cap
Клубът на супербързите: McLaren 650 S

9
авг.
2017

Ако искате да влезете в клуба на най-бързите автомобили, то моделът трябва да вдига поне 480 км/ч! Преглед на 73-те най-бързи и ексклузивни автомобили на света.

Card image cap

В последния брой:

Архив >