Audi A8 с мек хибрид и 48-волтова бордова мрежа


11
юни
2017

Audi напредва значително с електрифицирането на новия А8: следващото поколение на модела ще има версия с мек хибрид и 48-волтова бордова мрежа. И двете ще увеличат ефективността на автомобила.

Като източник на енергия ще служи литиево-йонна акумулаторна батерия с капацитет 10 амперчаса, разположена в багажното отделение. Обикновеният алтернатор ще се използва в следващото A8 само за студено стартиране. За „топлите стартове“ ще служи 48-волтов алтернатор. Неговото предимство: когато водачът приближава до червен светофар, който изведнъж светва зелена светлина, при отпускане на спирачката двигателят с вътрешно гориво се включва незабавно и автомобилът ускорява без забавяне.

Бързото стартира позволява и функция реене (носене по инерция). При четвъртото поколение на А8 при скорост между 55 и 160 км/ч двигателят се изключва и автомобилът се движи по инерция в продължение на 40 секунди без да отделя вредни емисии. Когато след това водачът натисне педала на газта, автомобилът продължава да ускорява без прекъсване.

Системата Start-Stop на А8 също е подобрена: тя е базирана на камера и при свободна пътна лента (автомобилът отпред е потеглил) алтернаторът ще стартира двигателя и вие можете да потеглите бързо, дори и спирачката да е натисната.

Благодарение на тези системи мекият хибрид редуцира разхода на гориво с 0,7 литра на 100 километра – така обещават от Audi. Премиерата на модела от висок клас на хората от Инголщадт е на 11-ти юли 2017 г. в Барселона.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин