Audi A8: познато ли ви е това Coupé?


11
юли
2017

Днес Audi ще представи официално новото A8. Една любопитна информация: преди 20 години за малко гамата на модела да бъде разширена с Coupe версия.

Нека хвърлим поглед назад: през 1997 г. Audi обмисля идеята да направи Coupé-версия на тригодишното по онова време A8. Идеята е реализирана с помощта на мюнхенската фирма IVM Automotive. Там е създаден близък до серийната версия вариант на автомобила с цвят „Ming Blue Pearl“, показан по-късно на автомобилния салон в Женева. Автомобилът е значително по-къс от A8 по онова време и е с алуминиева каросерия. Разбира се липсва средна колона – седалките са от тогавашното Audi Cabrio.

Отделите по маркетинг и продажби на хората от Инголщадт обаче спират появата на пазара на A8 Coupé – съмняват се в достатъчно големите продажби на A8 с две врати. Опасенията са, че ще се повтори историята със Серия 8 на BMW: много красив модел, който не се продава добре. Така плановете са спрени и непоказваният от 2002 г. насам прототип остава собственост на IVM.

Междувременно ситуацията е променена – пазарът на луксозните Coupé-та върви добре – показват го Mercedes S-клас и Bentley Continental GT. BMW също ще пусне през 2018 г. нова Серия 8. От  Audi не смятат да стоят със скръстени ръце – след показаната през 2014 г. студия „Prologue“ съществуват слухове за появата на A9 Coupé.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >