Audi A4 Avant срещу Mercedes C-клас T-модел: два родени победителя

Изцяло новото Audi A4 Avant се изправя срещу Mercedes C-клас във върхова форма. Това сравнение ще отговори на въпроса – кое от двете изискани комбита е по-добро?

2601
2016

HОВИЯТ Mercedes С-клас е феномен. Поне по отношение на продажбите. Въпреки че моделът от среден клас е наистина много скъп и струва минимум 60 522 лева, той се продава много добре. И се купува не само като служебен автомобил, но е предпочитан и от частните клиенти. И е единственият модел в своя клас в Toп 10, с голяма преднина пред конкурентите от Инголщат и Мюнхен.

Audi: хладна атмосфера с футуристично дигитално арматурно табло. Въртящият и натискащ се селектор пред скоростния лост не е идеален. Качеството и изработката са перфектни

Audi: хладна атмосфера с футуристично дигитално арматурно табло. Въртящият и натискащ се селектор пред скоростния лост не е идеален. Качеството и изработката са перфектни

Това е още едно доказателство за факта колко добър автомобил е С-клас. Той печели редовно не само в сравнителните тестове на AUTO BILD – но впечатлява и със силния си характер. Най-сетне истински Mercedes – спокоен и комфортен. Естествено Audi продължава да е сериозен конкурент. С последното поколение на А4 изисканата дъщеря на Volkswagen се е устремила натам, където вече е Mercedes – на върха. Но ще успее ли старателно модернизираното Audi да свали от трона С-клас? Ще го кажем направо – да! Защото въпреки че по отношение на дизайна A4 Avant е почти непроменено – под ламарините всичко е напълно ново. И ще усетите това още при първото качване. Хладната и технократска атмосфера ни харесва, качеството вече наистина е на нивото на сполучливия С-клас. И докато дигиталният кокпит (опция) веднага подсказва, че Audi отново е в първата лига, то управлението не е толкова убедително. Бутони на волана, скрит пред селектора на автоматичната трансмисия тъчпад – трябва ви време да свикнете, за да можете безпроблемно да управлявате Audi във всекидневието. Но и Mercedes не се представя по-добре с обърканата структура на менютата си.

Mercedes: изискан кокпит и фини материали, старателна изработка – както сме свикнали при Mercedes. Но управлението с объркани менюта не е оптимално

Mercedes: изискан кокпит и фини материали, старателна изработка – както сме свикнали при Mercedes. Но управлението с объркани менюта не е оптимално

Много по-важно е друго – от Audi са уголемили А4. Всъщност външните размери са почти идентични с тези на предшественика. Но в интериора Audi обещава най-много място в своя клас. При първия ни тест A4 Avant ни се стори по-просторно от предишния модел – но не и по-голямо от Mercedes. Багажниците също са със сходни размери – 505 литра при Audi и 490 при Mercedes. Но при шофиране откриваме по-сериозните различия. Audi прави впечатление на по-пъргаво и спортно. Четирицилиндровият дизелов двигател със 190 к.с. реагира по-фино на командите с педала на газта, шумоизолиран е добре и винаги разполага с достатъчна тяга. И е съгласуван адекватно със 7-степенната скоростна кутия с два съединителя. Като изключим леката слабост при потегляне, тя се справя със задачите си почти перфектно, сменя предавките неусетно и винаги в точния момент. По-големият 6-цилиндров двигател няма да ви липсва – нито по отношение на динамиката, нито на акустичния комфорт. Дизеловият двигател на С 250 d може да е по-мощен с 14 к.с., но прави впечатление на по-муден и най-вече много по-шумен. В Benz явно не могат да се справят с характерното дизелово тракане. Всъщност нещата не са толкова драматични, но в иначе екстремно шумоизолирания С-клас това прави леко неприятно впечатление.

В Benz обаче компенсират всичко това с окачване, което, от една страна, вози меко, но се справя чудесно и по завоите. И впечатлява с почти перфектните си настройки, които могат да задоволят всеки вкус. Audi също прави впечатление на спортно, но не успява да реагира толкова комфортно най-вече при къси неравности. Освен това има леки проблеми със сцеплението, които се налага да бъдат компенсирани от фино настроеното ESP. Така че дотук цари равенство – а различните характери са въпрос на вкус. И двата автомобила са на върха в своя клас.

Цената на Audi с дизелов двигател със 190 к.с. и скоростна кутия с два съединителя е минимум 76 602 лв., а на Mercedes C 250 d T-модел – дори 81 440 лева. А като добавите и няколко екстри, цената с лекота скача над 120 000 лева. Два бестселъра в тази ценова категория? Още един феномен.

Новото Audi A4 Avant се съревновава с Mercedes C-клас Т-модел

Новото Audi A4 Avant се съревновава с Mercedes C-клас Т-модел

ИЗВОД

СРАВНЕНИЕТО НА AUDI A4 AVANT  с С-клас много убедително показва какъв голям скок напред са направили от Audi. Иновацията е равностойна на Mercedes във всички дисциплини, и двата модела са сред най-добрите покупки в този клас. Различни характери, но в крайна сметка на еднакво високо ниво. Доброто ни настроение обаче се помрачава от доста солените цени.

ДЕЛЪТ НА КОМБИТАТА Е 90 процента. Както при Audi, така и при Mercedes. Лимузините са важни за Америка и Китай. И затова не е чудно, че A4 Avant бе представено едновременно с лимузината.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин