Audi A2 1.2 TDI: класика на деня

1406
2019

A2 се считаше през 1999 г. за изпреварил времето си модел. Днес алуминиевото Audi все още е апетитно по отношение на техниката – особено като икономичен вариант A2 1.2 TDI.

Микрован със заоблена алуминиева каросерия и нисък коефициент на аеродинамично съпротивление за оптимално нисък разход на гориво:  концепцията на Audi A2 би могла да актуална, но всъщност е от преди 20 години. Малкият модел се появява през 1999 г., като тогава специализираната преса го определя като изпреварил времето си. Особено впечатляващ е A2 1.2 TDI, който се счита за автомобилът с разход от 3 л/100 км.

3-литровото (по отношение на разхода) A2 се различава сериозно от своите събратя, тъй като Audi го настройва с оглед на максимална икономия по отношение на разхода на гориво. 3-цилиндровият дизелов мотор с 61 к.с. е оборудван с автоматизирана трансмисия, програмирана за ранно превключване. В режим Eco двигателят преминава на празен ход при изключване от скорост, за да не се губи енергия от моторната спирачка. В състояние на покой автоматичната система Start-Stop изключва двигателя след 4 секунди. Освен каросерията, от алуминий са и части от окачването, а задните седалки са по-леки в сравнение с тези на останалите модели A2 и не се сгъват отделно. В резервоара се побират само 20 литра гориво – целта е намаляване на общото тегло. Първоначално и оборудването не е особено богато. С цел намаляване на въздушното съпротивление и съпротивлението при търкаляне на гумите A2 3L е с особено леки джанти от алуминиево-магнезиева сплав с гладки гуми.

Потенциалните купувачи на A2 1.2 TDI се нуждаят от търпение, тъй като A2 е доста търсен модел, а притежателите му не се разделят лесно с него. Благодарение на алуминиева каросерията ръждата не е актуална тема, а разходът на гориво около 3 л/100 км наистина е постижим. Проблемите идват от електрониката и хидравликата на автоматизираната предавателна кутия. Оригиналните резервни части, предлагани само от Audi, поскъпнаха много през последните години. освен това нерядко употребяваните A2 3L нерядко са с пробег от над  200 000 километра.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин