Audi 90 с легендарния 5-цилиндров двигател: бъдеща класика?

2511
2022

Познавачите на „четирите ринга“ знаят добре, че Audi 80 B3 и неговият луксозен събрат Audi 90 B3 са съкровища, които си струва да бъдат запазени – въпреки че са произведени в големи серии. Разбира се, на пръв поглед двата модела от Инголщат не са най-атрактивните на пътя. Но ако се запознаете с тях по-внимателно, ще откриете силните им страни – като например издръжливост и надеждност.

В момента в eBay за продажба е публикувано Audi 90 B3 2.3 със 133 к.с. в цвят Aquamarin Metallic. Обявената цена е 4199 евро (ок. 8400 лв.). Според описанието в обявата колата имала и силни, и слаби страни – и разполага с идеалните предпоставки да се превърне в „проект със сериозен потенциал“.

Цветовата комбинация от екстериор Aquamarin Metallic и бежов интериор превръща Audi 90 в магнит за погледите.

Още в началото на описанието продавачът разкрива, че се разделя със свито сърце с автомобила си. Защо ли? Тъй като под капака работи легендарният 2,3-литров петцилиндров мотор. 133 к.с. може да не звучат впечатляващо на първо четене. Но тягата и особено звукът са впечатляващи. В допълнение, цветът на купето и бежовият интериор са комбинация, която прави автомобила много интересен.

Ръжда явно е атакувала единствено предните калници – затова са сменени. Всичко по оборудването работи, единственото климатикът е отказал. Също така трябва да се извърши реглаж на предницата. Последният собственик преди продавача явно е инвестирал в носачи, лагер тампони (на макферсоните) и амортисьори и не е стигнал до стенда. По ауспуховата система имало пробиви. Така че ще се наложи да поправите това-онова, за да може Audi-то да се движи безпроблемно – все пак пробегът му (според таблото) е 289 000 километра.

Автомобилът е оборудван със 17-цолови джанти с фланци и зимни гуми.

Ето какво трябва да знаете за Audi 90 B3

Audi 90 B3 е базиран на Audi 80 B3. Това е много добра новина. Тъй като произвежданото от 1986 до 1991 г. B3 се смята за много солиден и почти неразрушим модел благодарение на своята издръжлива техника и изцяло поцинковано купе. Разликите между Audi 80 и Audi 90 се броят на пръсти: модифицирана предна част, боядисани брони и странични огледала и хромирани декоративни лайстни. Освен това 90 разполага с по-мощни двигатели като „петака“ на автомобила от обявата, както и с по-богато оборудване.

ОЩЕ ОБЯВИ ЗА ПРОДАЖБА НА AUDI 90

Audi дава дванадесетгодишна гаранция срещу корозия – но при конкретния екземпляр тя е изтекла отдавна. Затова огледайте добре пода и проблемните зони, които „кафявата чума“ атакува. Следва да се провери също така работата на задните светлини и дали от капака на багажника няма течове.

На пръв поглед седанът изглежда много приятно. Разбира се, огледът и проверката преди покупка са задължителни.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин