Audi 80-ка с 800 „коня”: огнедишащият


27
юли
2017

Шведската Streetrace-сцена е много добра организирана – а една от звездите от на нея в т.нар. Valhalla Cup е зверски преработено Audi 80 B2 oт 1984 с мощност 800 „коня” и модифицирано quattro-задвижване

Ако сте в нощна Швеция и някъде чуете свирене на гуми и усетите миризма на каучук, или има среднощен лов на тролове с помощта на спортни автомобили, или, по-вероятно – за среща на местните улични състезатели. Както виждате от видеото, най-често става въпрос за второто. В центъра на събитията не е някой ултрамодерен модел като McLaren 650 S или Ferrari LaFerrari, а старичко „еднооко“ (заради изнесения въздушен филтър) Audi от 80-те години. То обаче разполага с 800 „коня” и всява страх сред конкуренцията в местната Valhalla Cup. Тази впечатляваща мощност се предава към колелата посредством oригиналната скоростна кутия.

В такова малко Streetrace-общество като това във Швеция наличието на подобрен драгстер всява истински фурор. Без значение кой застава насреща – VW Golf R, Audi S2 Avant или Audi quattro: всички изтеглят късата клечка и биват разгромени от „стареца” с 2,2-литров 5-цилиндров двигател и турбо, работещо на близо 3 бара. Единствено Chevy Monza oт 1975 успява да се представи на нивото на модифицираното В2, обуто със сликове. Въпросният Chevrolet разполага „само” с 550 к.с. и задно задвижване, но е много сериозно олекотен и поради тази причина успява да се опълчи на Audi-то.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин