Audi тества екзоскелети за работниците си


31
дек.
2019

Audi изпробва използването на екзоскелети, за да облекчи своите работници, които работят с ръце, вдигнати над главата.

  1. Функцията Екзоскелетите са външни опорни структури. Т.нар. „анцузи роботи“ ще бъдат използвани при дейности, които работниците извършват над главите си, за се подобри ергономията.
  2. Ползите Помощните елементи се носят на раменете подобно на раници и се закрепват на ханша. Специални „черупки“ на раменете трябва да облекчават хората при дейностите, които се извършват над главата (при работа под автомобила). Така раменете ще бъдат разтоварени. Системата функционира без допълнителни моторчета.
  3. Тестова фаза Audi в момента изпробва Paexo на Ottobock и Skelex 360 на Skelex при около 60 работници в Инголщат – най-вече при монтажа на спирачни тръбопроводи, болтове на корите по дъното на автомобила и при полагането на антикорозионно покритие.
  4. Конкуренцията По отношение на защитата на трудовите ресурси тя не спи. И други производители, например VW, Mercedes и BMW, изпробват външните опорни структури.
  5. Перспективите Според института за пазарни проучвания ABI Research оборотът за използвани в индустрията екзоскелети ще нарасне от 104 млн. долара за 2018 до 5,8 млрд. долара през 2028.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >