Първо сравнение на новия MINI Clubman

Clubman като макси-MINI. Задачата му е да се наложи в компактния клас

2901
2016

КРАЙ С ШЕГИТЕ, MINI става сериозен модел. Новият Clubman е с дължина 4,25 м – не само е по-дълъг от всяко MINI досега, но и вече е в компактния клас. Достатъчна причина да го сравним с утвърдените модели в този сегмент. Clubman участва в сравнението като спортен Cooper S със 192 к.с. Първият противник е обновената Kia Ceed, която също не се шегува във версия GT с 204 к.с. и с още по-богато оборудване. Изгодни цени и седем години гаранция – това се разбира от само себе си. От Испания идва Seat Leon. Оборудван с техника от концерна VW, Leon е със същия двигател като Audi A3 Sportback. И двата модела са със 180 к.с. и блестят по различен начин. Интересна конкуренция, която обещава оспорвана битка. Тук ще узнаете дали MINI ще се наложи в клуба на компактните автомобили.

4-то място: KIA CEED GT 1.6 T-GDI

Плюсове: Разумно място, най-голям багажник, изгодни цени, седем години гаранция.

Минуси: Шумен двигател, сравнително висок разход на гориво, стегнато окачване със слабости по отношение на комфорта.

МНОГО ХУБАВО НЕ Е НА ХУБАВО. Ceed участва в теста с топверсията си 1.6 T-GDI с 204 к.с., като в известно отношение прекалява със спорта. На външен вид всичко е окей – Ceed изглежда динамично и отвън, и отвътре. Има достатъчно място, багажникът побира от 380 до 1318 литра – най-много в сравнението, а отличните седалки Recaro будят радост от шофирането. Компактният „кореец“ ускорява пъргаво, но обещаното максимално темпо от 230 км/ч се достига само по нанадолнище и с попътен вятър. Освен това автомобилът харчи значително повече от конкуренцията (8,1 л/100 км), като моторът му е малко шумен. А окачването на „корееца“ е прекалено стегнато. Утехата обаче идва на касата – с 44 211 лв. Ceed е най-изгоден, като освен това получавате и седем години гаранция. Това определено е много модерно!

 

3 -то място: SEAT LEON 1.8 TSI

Плюсове: Спортна управляемост, пъргав и тих мотор, разумен разход, успешен интериор.

Минуси: Слабости при окачването, силен шум при движение, къси повърхности за сядане отпред.

LEON СЪЗДАВА НАСТРОЕНИЕ. Красива обвивка, пъргав двигател, отлична управляемост. 1,8-литровият турбомотор със 180 к.с. осигурява горещи спринтове, не се бои от високи обороти и харчи 7,2 л/100 км. При това 4-цилиндровият агрегат остава приятно тих, като единствено шумовете при движение нарушават спокойствието в купето. Окачването е спортно, без да става неприятно твърдо. Leon се справя с дългите неравности, но не ни радва при къси напречни фуги. Семплият кокпит се управлява лесно, мястото също е повече от достатъчно – най-много в теста. Недоволството идва от сравнително късите повърхности за сядане, от лошия обзор назад, както и от високия товарен ръб (76 см). В ценово отношение Leon е под Audi, но над Kia. Версията за нашето сравнение струваше 48 538 лв. – с четири години гаранция и недобра цена при продажба на старо.

 

2-ро място: MINI Cooper S CLUBMAN

Плюсове: Приличен комфорт на возене, достатъчно място, пъргав двигател, отлична управляемост.

Минуси: Високи цени, непрактично решение за задните врати, само две години гаранция – най-късата в сравнението.

ПРОМЕНЕТЕ МИСЛЕНЕТО СИ! За MINI започва ново време с второто поколение на Clubman. Култовият мъник е дълъг 4,25 м – немислимо досега, доближавайки се до истинските компактни модели. Предлаганото място не чупи рекордите, но е съвсем прилично. Разделената на две задна врата буди носталгия – в ежедневието обаче не е много практична. Кокпитът с големия брой превключватели и разположен в средата кръгъл уред напомня на този на малкия си „брат“, като с изключение на лошата видимост на светофари обзорът е добър. „Британецът“ определено не разочарова. 2-литровият мотор със 192 к.с. е доста пъргав и задминава конкуренцията – въпреки че MINI тежи цели 1489 кг. 8-степенната автоматична трансмисия можеше да хармонира малко по-добре с мотора за достигане на максималното темпо от 228 км/ч – нужно ви е търпение. Наистина изненадващ е комфортът на возене. Clubman, който използва техниката на Серия 2 Tourer, се справя уверено и с лоши пътни настилки, поглъщайки неравностите много умело. Единствено понякога се усеща леко вибриране. Иначе Clubman е приятно пъргав – MINI остава вярно на себе си – и по отношение на цените. Тестовият ни Clubman струва над 62 000 лева – може би е време за преосмисляне?

1-во място: AUDI A3 1.8 TFSI Sportback

Плюсове: Балансирано окачване, пъргав и икономичен двигател, високо качество.

Минуси: Най-малко място отзад, сравнително високи цени.

СТРЕМЕЖЪТ КЪМ ПЕРФЕКЦИОНИЗЪМ – неприятен при човека, желателен при автомобилите. Справка: виж A3. Ще се убедите едва когато седнете в колата. Страхотни седалки, интелигентно управление, фина изработка. Оплакванията идват само от хората на задната седалка – тук е най-тясно от всички в теста. 1,8-литровият турбомотор е балансиран – позволява пъргаво спринтиране и спокойно шофиране. Максималното темпо на Audi е 235 км/ч, а тестовият ни разход от 7,1 л/100 км бе най-ниският в теста. Моделът от Инголщат владее перфектно и шпагàта между комфортното и спортното возене. С дългите си ходове на окачването Audi поглъща неравностите на пътя, като дори и без адаптивни амортисьори не губи спокойствието си. Управлението е много информативно, а трансмисията превключва изключително прецизно. Перфекционизмът обаче си има цена – в нашия случай Sportback струва 59 453 лв.

 

Извод

MINI поднася голямата изненада: финишира втори след благородното A3. Успешната концепция за пространството и солидната техника на BMW са причините за доброто класиране. Seat почти не му отстъпва, а Kia е с прекалено спортна настройка.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин