Audi разкри детайли от новото Q5

Компанията от Инголщат разпространи първите тийзъри на своя нов компактен SUV: при него фаровете и радиаторната решетка са станали по-ръбести. Революция е настъпила и под ламарините!


25
сеп.
2016

В автомобилното производство има златно правило: каквото се продава добре, не бива да бъде променяно сериозно. Ето защо и Audi се придържа към познатия за марката дизайн в класа на SUV-овете от висок клас. При следващото издание на Q5 човек ще трябва да се вгледа много внимателно, за да открие разликите спрямо предшественика. Това разбираме от първите снимки тийзъри, които Audi разпространи: фаровете и радиаторната решетка приличат сериозно на познатите модели на бранда, макар че формите изглеждат по-ръбести. Под ламарините обаче машината ще бъде доста по-различна – в нея са вложени много от технологиите, които ще видим и при Porsche Macan II.

Серийни асистенти за задръствания и паркинг-пилот

Новото Q5 трябва да бъде с 20% по-леко и въпреки това – да порасне по размери, все пак то трябва да „отвори нишата“ и за също порасналото Q3. Освен това новият Q5 ще бъде сериозно дигитализиран. Audi ще поставя серийно асистент за задръстванията и паркинг-пилот (с който ще можете да управлявате автомобила дистанционно), в интериора ще има още по-големи тъчскрийни, еволюция на свободно програмируемото арматурно табло и матрични лазерни светлини. Премиерата на Q5 ще се състои на автосалона в Париж.

Само 4х4

В Audi остават верни на формулата за надлъжно монтиране на мотора – който в бъдеще ще задвижва само четирите колела. При базовите версиите цилиндрите ще останат четири. За бензиновите клиентите ще могат да избират между две нива на мощността – 190 и 252 к.с., при най-икономичното quattro ultra те ще бъдат 252. Дизелът със 190 к.с. също ще бъде продаван като Ultra – с подобрена рекуперация, втора електрическа инсталация под напрежение 48 волта и малък електромотор в комбинация със стартер-генератор.

Около година след въвеждането на пазара, т.е. в късната есен на 2017 г., при дилърите ще бъдат първите Q5 Plug-in хибрид. При тях системната мощност ще бъде 252 „коня“ и в чисто електрически режим те ще изминават 70 км. Новости ще има при топмоторизацията: за първи път ще се появи RS Q5 с 400 к.с. от 2,5-литров „петак“.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин