Audi разкрива митовете, свързани с автономното шофиране

0807
2022

Ще станe ли скоро автономното шофиране реалност? И как трябва да се промени отношението на хората, за да се гарантира, че автономното шофиране ще бъде широко прието? Проучването на &Audi „SocAIty“, изготвено с помощта на известни експерти, разглежда тези въпроси, наред с други. Проучването осветлява някои от широко разпространените митове по темата. Кое е вярно? И какво не е?

Мит № 1: Самоуправляващите се автомобили ще бъдат като нормалните автомобили, само че без шофьори.

Аеродинамиката е ключов фактор, когато става въпрос за пробега на електромобилите, поради което е важен елемент от дизайна. Начинът, по който изглеждат автомобилите и другите автоматизирани транспортни средства, няма да се промени радикално в това отношение. Това, което е ясно обаче, е, че в бъдеще дизайнът ще се съсредоточи върху интериора. Комфортът на пътниците ще бъде приоритет, поради което в някои случаи седалките вече няма да са задължително обърнати по посока на движението. Тази свобода на интериорния дизайн ще предложи на пътуващите широк набор от възможности за персонализирани преживявания: комуникация или почивка, работа или уединение. Пространството за пътниците ще бъде максимално увеличено, като всичко, което вече е ненужно – педалите, скоростният лост и воланът – ще може временно да се прибира.

___________________________________

„Дигитализацията ни позволява да направим мобилността още по-безопасна, по-персонална и най-вече по-интелигентна. Целта е нашите автомобили да се интегрират безпроблемно в ежедневието на нашите клиенти. По този начин създаваме истинска добавена стойност – като им връщаме времето за важните за тях неща.“

Оливер Хофман, член на борда на директорите на Audi за техническо развитие

___________________________________

Мит № 2: След като софтуерът бъде разработен и наличен, автономните автомобили ще могат да се движат навсякъде.

Пускането на самоуправляващи се автомобили на пътя ще изисква напълно надежден и всестранно безопасен софтуер не само за автомобила, но и за цялата околна среда. Това ще промени постепенно начина, по който изглеждат нашите градове: За тази цел инфраструктурата трябва да бъде разширена, така че да включва интелигентни светофари и пътни сензори. Градовете ще станат по-дигитални, осигурявайки подходяща екосистема за все по-голям брой автоматизирани автомобили. Това ще направи градовете по-безопасни и по-спокойни, където в идеалния случай движението ще може да протича без прекъсвания и задръствания.

___________________________________

„В случая не става въпрос за революция, а по-скоро за еволюция. Стъпка по стъпка в посока, която вече става ясна.“

Ерик Хилгендорф, експерт „SocAIty“

___________________________________

Мит № 3: Самоуправляващите се автомобили ще направят шофирането по-малко забавно.

Този мит е очевиден източник на безпокойство за любителите на автомобили: да бъдат обречени на ролята на пасивен пътник. Някои се страхуват, че автомобилът им ще им попречи да пътуват из страната и да се наслаждават на удоволствието да усещат крака си върху педала и ръцете си върху волана. Но обратното е вярно: самоуправляващите се автомобили няма да сложат край на забавлението, което изпитваме зад волана. Нито един производител няма да попречи на клиентите си да управляват собствените си автомобили, ако те желаят да го правят. И в бъдеще собствениците на автомобили ще имат възможност да избират дали да управляват автомобила сами, или да предадат управлението на автомобила по време на неприятни ситуации, като например движение на магистралата в режим „stop & go“.

___________________________________

„Трябва да придвижваме хора, но не и автомобили.“

Торстен Голевски, експерт „SocAIty“

___________________________________

Мит № 4: Самоуправляващите се автомобили са благоприятна възможност за хакерите.

Не е вярно. Самоуправляващите се автомобили няма да бъдат по-уязвими от управляваните с шофьор автомобили. При все това въздействието на хакерска атака върху системите, свързани с безопасността на самоуправляващ се автомобил, може да бъде по-сериозно. Поради тази причина производителите непрекъснато разработват мерки за защита срещу кибератаки и подобряват защитните механизми, както вътре в автомобила, така и извън него в задната част. Тъй като автомобилите стават все по-свързани в мрежа със заобикалящата ги среда, усилията, необходими за осигуряване на надеждна и винаги актуална киберсигурност, също се увеличават. В същото време автоматизираните превозни средства ще повишат безопасността по пътищата – в допълнение към по-добрата ефективност и по-големия комфорт, което е от полза за обществото като цяло.

___________________________________

„Индустрията вече наистина се отнася сериозно към този въпрос, но за нея е важно да включи сигурността от началната фаза на проектиране през целия процес и във всички аспекти на дейността.“

Сам Абуелсамид, експерт „SocAIty“

___________________________________

Мит № 5: Самоуправляващите се автомобили ще изискват по-малко места за паркиране.

Самоуправляващите се автомобили няма да изискват по-малко места за паркиране. Но те ще използват много по-ефективно пространството.

Мит № 6: Технологията вече е разработена, но все още липсват закони за автономното шофиране.

Вярно е, че технологичното развитие в страни като САЩ или Китай изглежда напредва по-бързо, отколкото в Германия и Европа. Вярно е обаче също така, че германските законодатели много рано създадоха правна рамка, която поставя безопасността на първо място при разработването и въвеждането на технологията за самостоятелно шофиране. В това отношение Германия дори се счита за пионер по международните стандарти. Още от 2017 г. на системите за автономно управление е разрешено при определени обстоятелства да поемат действия, които преди това са били изключително отговорност на хората (SAE Level 3). През юни 2021 г. беше създадена правна рамка, която позволява на автономните превозни средства, от ниво 4 нагоре, да се движат редовно в обществения трафик, макар и само в определени зони (например совалки от А до В и автобуси „people mover“ по определени маршрути). Този закон е първа стъпка към по-всеобхватно регулиране, по което в момента се работи интензивно. Така че законодателните органи, не пречат на развитието, те просто следват законово установения принцип, че безопасността е на първо място.

___________________________________

„Германските законодатели са водещи в световен мащаб, когато става въпрос за регулиране на функциите на автоматизираното шофиране, като по този начин създават първоначална правна рамка за производителите да развиват тези технологии.“

Ута Клавитер, ръководител на отдел „Правни услуги“, Audi AG

___________________________________

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин