Audi пусна фейслифт на A3

Audi освежи A3. Компактният модел получава нови двигатели, подобрена инфотейнмънт система и фино променен външен вид

0604
2016

Audi представи фейслифт за A3 във версиите с три врати, Sportback, седан и Cabrio. Най-важните подобрения са в сферите на свързаността, асистиращите системи, двигателите и дизайна.

След TT, Q7 и A4 и компактното Audi A3 получава опционалния Virtual Cockpit с 12,3-инчов TFT-дисплей. С бутон от волана можете да избирате между две различни конфигурации на дисплея. Водачът може да активира режим, при който в центъра на екрана се показва картата на навигацията, а скоростомерът и оборотомерът се изместват настрани. Екстрата MMI Navigation plus с Audi connect разполага и с много Online-функции. След фейслифта тъчпадът реагира на движения с много пръсти (зуумване на картата). Гласовото управление също трябва да функционира по-добре и да разпознава изрази от разговорния език. Серийно А3 ще бъде оборудвано с MMI Radio plus със 7-инчов монитор на арматурното табло. Инфотейнмънт системата на колата ще бъде съвместима също с Android Auto и Apple CarPlay.

Общо девет моторизации

Който е готов да инвестира, ще получи новата А3-ка с всички електронни помощници: сред тях са асистенти за следене на лентата, за движение в задръстване, за минаващи напречно автомобили и за спешна помощ. За А3 ще бъдат предлагани общо девет моторизации. Наред с три бензинови и три дизелови модификации Sportback ще бъде продаван също и като e-tron и g-tron. Топверсията, както и досега, ще бъде S3.

S3 с над 300 „коня“

Новият базов двигател при А3 ще бъде 1-литровият TFSI със 115 к.с. и максимален въртящ момент 200 Нм. Това е първият 3-цилиндров агрегат, който от Инголщат поставят на компактния си модел. След него в гамата се нарежда 1,4-литровият турбобензинов мотор със 150 к.с. и максимален въртящ момент 250 Нм. Най-мощният бензинов агрегат преди този на S3 ще бъде 2-литровият 4-цилиндров със свръхпълнене, развиващ 190 к.с. и 320 Нм. Най-евтиният дизел ще бъде 1,6-литров със 110 „коня“. Допълнително ще има два 2-литрови дизела – със 150 к.с. и 340 Нм, както и със 184 к.с. и 380 Нм. A3 Sportback e-tron е Plug-in хибрид със системна мощност 204 к.с., при който 1,4-литров турбодвигател е подпомаган от електромотор. A3 Sportback g-tron използва метан и по данни на Audi ще покрива до 900 километра с едно зареждане. За спортно настроените водачи е предназначено S3, което развива с 10 к.с. и 20 Нм повече, отколкото при досегашния модел. Новата версия генерира 310 к.с. и 400 Нм. Засега това е топмодификацията – поне докато RS 3 не бъде освежен.

Леки визуални промени

А3 серийно се оборудва с предно задвижване. 4х4 има за 2-литровия бензин и за S3. 7-степенната трансмисия с два съединителя е преработена, дизайнът също е освежен – сега Singleframe-решетката на радиатора е по-широка, а фаровете следват дизайнерския език, приложен при „баткото“ А4. Серийното предните светлини са ксенонови, опция са матрични LED. Задните са с LED-технология. Дифузьорът също е променен, а клиентите ще могат да избират между пет нови цвята (общият им брой е 12).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин