Audi представя 3D Head-up дисплей


3
фев.
2020

На изложението CES в Лас Вегас Audi заложи преди всичко на иновациите по отношение на визуализацията. Сред тях е и нов вид 3D Head-up дисплей: подобно на актуални системи, и тук всички компоненти се намират в арматурното табло пред водача. Посредством лещи и огледала важната информация бива прожектирана върху предното стъкло.

Новост при Audi е 3D-визуализацията без 3D-очила. Както при 3D-телевизор, дисплеят генерира два различни изгледа на всяко изображение – по един за всяко око. Един пиксел е предвиден за лявото, а съседният – за дясното. Лещите в арматурното табло биват управлявани посредством Eyetracking-камера, която установява накъде гледа водачът в момента. На практика всичко това функционира много добре. При първия ни тест в рамките на изложението дисплеят ни „спечели“ с детайлизираната си информация и с високата си резолюция.

Създадените елементи се намират на разстояние от 8 до 10 метра пред автомобила и водачът ги възприема като „плаващи“. Специални елементи като например стрелките за навигацията визуално биват „изпратени“ на дистанция до 70 м. А когато шофьорът гледа напред, очите му не трябва да се фокусират върху по-близките обекти, а остават съсредоточени напред. По този начин умората върху водача бива намалена. Изложеният на CES експонат все още е прототип, но в рамките на следващите две години първият 3D Head-up дисплей трябва да се появи на пазара.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин