Audi прави генерална репетиция за Дакар с 2319 км на рали Мароко

2709
2022

Втората половина на годината се оказва доста натоварена за Audi Sport. След началото на тестовете на Audi RS Q e-tron E2 в Европа през юли, премиерата на еволюцията на пустинния болид на 1 септември, последвана от 10-дневен тест за издръжливост в Мароко, процедура по хомологация и сглобяване на три автомобила, сега дойде времето и за първото състезание. На рали Мароко от 1 до 6 октомври и трите екипажа на Audi Sport – Матиас Екстрьом/Емил Бергквист, Стефан Петерхансел/Едуард Буланже и Карлос Сайнц/Лукас Круз – ще застанат на старта.

„Заедно с Q Motorsport, ние, хората от Audi Sport, се връщаме към състезателен режим след важната фаза на разработка на автомобила“, казва ръководителят на Audi Motorsport Ролф Михл. „Всички членове на екипа знаят много добре, че нито един тест не може да замени истинското състезание. Мароко е нашата генерална репетиция за новия автомобил и като цяло за Дакар.” През първата седмица на октомври участниците в надпреварата ще изминат 1583 километра в рамките на шестте специални етапа на рали Мароко, което стартира и завършва в Агадир. Общата дистанция с преходите в надпреварата е цели 2319 километра.

„Имаме ясна цел“, разкрива Уве Бройлинг, ръководител на отдела за операции по автомобилите към Audi Sport. „Този ​​път не става въпрос за индивидуалните спортни резултати, а за покриването на възможно най-много километри без проблеми. За нас е важно да подготвим старателно хората и машините за Дакар.” Особеност тази година е местоположението на събитието, което за първи път ще се проведе в югозападната част на страната. „Ето защо досегашният ми опит в ралито няма да се окаже полезен през тази година“, казва Стефан Петерхансел, който има победи в Мароко през 2004, 2009 и 2010 г. „По принцип това рали си остава идеалната генерална репетиция за Дакар. Дюни, пътища в пясъка, каменисти възвишения, но също така и бързи участъци върху твърда настилка са разнообразието, което ни очаква януари през януари догодина”, обобщава Мистър Дакар.

Стефан Петерхансел

Неговият навигатор Едуар Буланже знае, че също има трудна задача. „Сега има толкова много туристи и туроператори в региона, че всяка пътека в пясъка може да се окаже подвеждаща“, казва опитният професионалист. „Не можете да разчитате на нищо, защото дори успоредна следа на десет метра може да бъде подвеждаща. Така че трябва да се концентрираме много върху навигацията, което е много по-трудно от последния път в Абу Даби, когато спечелихме първото си състезание.“

Карлос Сайнц, завършил втори в Мароко през 2016 г., подчертава приликите с рали Дакар: „В нашите тестове се опитахме да извлечем още повече от автомобила. Скоро ще видим колко добре сме се справили. Важното е, че не трябва да променяме нищо след това за рали Дакар. Това означава, че можем да се подготвим много по-спокойно, отколкото преди година.”

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин