Audi – най-надеждната марка според DEKRA

Според годишния доклад на DEKRA германските автомобили са най-надеждни в дългосрочен план. В Инголщат могат да се похвалят с най-много победители


2
мар.
2018

Наред с TÜV и GTÜ и DEKRA всяка година публикува резултатите от своите технически прегледи, направени на територията на Германия. Докладът е базиран на резултатите от общо 15 милиона проверки, които организацията е направила в рамките на две години. При оценките на първо място се взимат под внимание дефекти, свързани с възрастта на колата. „Проблеми, дължащи се на грижата на собственика – например захабени пера на чистачките, износени гуми или непозволени промени по техниката, не влияят на статистиката”, уточняват от DEKRA. Самата статистика е добър измерител за качествата на определен модел автомобил като употребяван – разбира се, без оглед на експлоатацията и грижите, които полага съответният притежател. Именно те в най-честия случай се оказват определящи за състоянието на колите на вторичния пазар.

Посредством своите данни от проверките DEKRA създава индекс на дефектите (DMI). Индексът е съставен на база на дяловете на автомобили със значителни проблеми и без проблеми и е в процентно измерение. Колкото по-висок е DMI, толкова по-малко дефекти е показал конкретният модел при проверки – т.е. DMI 100 би означавал, че моделът не е имал абсолютно никакви проблеми. Автомобилите участници са разделени по класове. По-долу можете да видите победителите във всяка категория:

Клас Модел DMI
Maлки автомобили Audi A1 82,6
Компактни автомобили Audi A3 91,0
Среден клас Audi A4 87,7
Висок среден/луксозен клас Audi A6 94,6
Спортни автомобили/кабриолети Audi TT 81,0
Всъдеходи/SUV Mercedes-Benz М-клас/GLE 92,4
Ванове Mercedes-Benz В-клас 91,4
Лекотоварни автомобили VW Amarok 71,0
Бусове Mercedes-Benz Sprinter 62,5

Audi се изкачва на върха сред марките с общо пет победи в отделните класове – съотвено с А1 (моделна година 2010), А3 (2012), A4 (2008), A6 (2011) и TT (2006). Така от Инголщат успяват да се наложат както при по-новите, така и при „по-възрастните” автомобили. Mercedes бележи първи места с M-клас (2011), B-клас (също 2011), както и с буса Sprinter (2006). VW е на върха само в един клас – благодарение на Amarok. Бестселърът на Европа VW Golf от седмо поколение (2012) обаче е втори при компактните. Титлата „Най-надежден във всички класове” отива при Audi A6 – с DMI 94,6. DEKRA създава своята статистика и на база пробег – като А6 е на топпозиция и при автомобилите на повече от 150 000 км.

Още по темата