Audi и Lufthansa стартират съвместно предприятие

1409
2022

Луфтханза Индъстри Солюшънс, доставчик на ИТ услуги и дъщерно дружество на Луфтханза Груп, и Ауди обявиха старта на съвместна фирма  „amplimind’. След като бяха дадени официалните одобрения, учредяването се състоя през юли. amplimind ще започне да функционира в края на 2022 г. и има за цел да ускори цифровата трансформация на AUDI AG и индустрията за мобилност.

Специалистите по разработка на софтуер в amplimind се фокусират върху гъвкавата индивидуална разработка, интеграцията и експлоатацията на стратегически приложения, както и върху консултантски услуги в областта на ИТ сигурността и разработването на облачни платформи.

В младата компания специалистите могат да очакват хибриден модел на работа „първо от разстояние“. Офисите в централата на летище Мюнхен и в Нордерщедт служат като проектни пространства за съвместна работа, обмен и творчество. В amplimind екипите работят по самоорганизиран и мрежов начин, работните модели са гъвкави,  методите са гъвкави. Компанията е ориентирана към иновативни и устойчиви технологии и методи, като например зелени ИТ и зелено кодиране.

Нилс Бюринг и Бетина Бернхардт поемат управлението на amplimind. Като вицепрезидент за индустрията и автомобилостроенето в Lufthansa Industry Solutions, Нилс Бюринг има богат опит в областта на гъвкавото разработване на софтуер и управлението на ИТ проекти резултатно ориентирани. Като бивш главен изпълнителен директор на дигитален филиал на Audi Бетина Бернхард има дългогодишен опит в областта на гъвкавите структури и култура, иновациите и изграждането на структури, в които хората могат да развиват потенциала си за дигитален бизнес.

Разработване на приложения, свързани с бизнеса

С amplimind Audi последователно напредва в своята ИТ стратегия NEXT:IT. Новото съвместно предприятие има за цел да повиши ефективността на основната собствена дейност в областта на разработването на софтуер. „Суверенитетът върху експертизата за разработване на софтуер ще придобие значително стратегическо значение през следващите години за цифровизацията на ефективни бизнес процеси“, казва Франк Лойдл, главен информационен директор (CIO) на AUDI AG. 

Затова в рамките на своята стратегия за снабдяване Audi възнамерява в бъдеще да разработва съответните ИТ приложения и най-добрите цифрови проекти в областта на корпоративните ИТ предимно със собствени средства. „Искаме да изградим и осигурим необходимото ноу-хау в дългосрочен план съвместно със силен партньор“, казва Лойдл. По този начин новото съвместно предприятие разширява и портфолиото на A4nXT GmbH, която е основана през 2020 г. и е холдингово дружество на AUDI AG. По-специално, тя притежава дялове в млади иновативни компании и стратегически съвместни предприятия. amplimind допълва по този начин услугите на съвместното предприятие XL2, чийто фокус е върху консултантски и технологични услуги, свързани със SAP.

Стратегическо сътрудничество за цифровата трансформация на автомобилната индустрия

Луфтханза Индъстриъл Солюшънс има дългогодишен опит в стратегическите сътрудничества и партньорства с компании от различни индустрии, както и с доставчици на софтуер и облачни услуги. Дъщерното дружество на Луфтханза натрупва своя опит в областта на ИТ за автомобилната индустрия в продължение на повече от 25 години. Тук компанията подкрепя индустрията с професионално ноу-хау – например в областта на гъвкавата разработка на софтуер, изкуствения интелект или управлението на програми и проекти. „С amplimind AUDI и Lufthansa Industry Solutions са още по-устойчиви на бъдещето. Освен това ние стимулираме цифровизацията на цялата индустрия“, казва Йорн Меснер, управляващ директор на Lufthansa Industry Solutions. „Обединяваме компетенциите си и формираме екип със стартъп дух, за да осъществим голяма сделка. Общото между двете компании са бързите иновации с най-високо качество. Става въпрос за индивидуални разработки, особено в областта на облака, които отговарят на високите изисквания за сигурност на автомобилната индустрия.“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин