Audi използва изкуствен интелект за проектирането на джанти

2301
2023

Дизайнерите винаги търсят вдъхновение – било то в модата, архитектурата, природата или нещо друго. Сега обаче креативният екип на Audi използва коренно нов източник на идеи в лицето на изкуствения интелект.

Специалният софтуер на компанията, наречен FelGAN, или предлага свои самостоятелно изготвени проекти за джантите, или комбинира оформлението на различни вече съществуващи модели.

Дизайнерът помага на компютъра: човешкият и изкуственият интелект проектират в тандем нови модели джанти.

Освен това дизайнери могат да вкарат в процеса на работа своите собствени виждания, например във връзка с цветове или структури на повърхностите, по всяко време. С помощта на високотехнологична фреза готовият дизайн най-накрая бива материализиран – поне като прототип.

Ето как работи софтуерът FelGAN

Самообучаващият се софтуер FelGAN използва два алгоритъма, които буквално се конкурират един срещу друг в т.нар. Training. Единият алгоритъм, генераторът, създава дизайни на джанти, а другият, дискриминаторът, показва селекция от изображения от тези изкуствено генерирани предложения и снимки на реални джанти. Дискриминаторът трябва да реши дали това са реални джанти или дизайн на генератора.

И двата алгоритъма се учат от грешките си, докато в края на Training-а джантите на генератора изглеждат толкова измамно реални, че дори хората трудно могат да ги различат от снимките на истинските.

Прецизна фреза превръща компютърно генерирания модел в реален, като прототипите се правят от пластмаса или алуминий.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин