/ Audi готви Q9 като конкурент на Mercedes GLS и BMW X7?

Audi готви Q9 като конкурент на Mercedes GLS и BMW X7?

Още от 2019 г. се носят слухове, че Audi планира да пусне на пазара SUV над Q7 и Q8 в лицето на Q9. Наскоро източници, близки до AUTO BILD, споделиха, че по време на тестове на Нюрбургринг са забелязали прототипа на много голям SUV. Бъдещото Audi Q9 все още е било замаскирано много добре – но голямата радиаторна решетка и сравнително тесните фарове, разположени точно под капака, са били загатнати.

Размери, близки до тези на BMW X7 и Mercedes GLS

Q9 почти сигурно ще бъде с три реда седалки и дължина около 5,20 метра – все пак ще трябва да конкурира най-луксозния SUV-клас в лицето на BMW X7 и Mercedes GLS.

По отношение на техниката са възможни няколко сценария: първият е Audi да използва модулната платформа MLB, т.е. модифицирана версия на задвижването от Q8 (3-литров бензинов V6-двигател и електромотор, осигуряващи системна мощност до 462 к.с.). Засега изглежда малко вероятно хората от Инголщат да се спрат на вариант с 4-литров V8.

Като електрически автомобил на платформата PPE?

Електрифицирано задвижване, от друга страна, е много по-вероятно. С оглед на бъдещите планове на Audi да продава само електрически автомобили от 2026 г., напълно електрическото задвижване не е изключено. Все пак Audi разработва Premium Platform Electric (PPE) съвместно с Porsche – но към момента няма подробности около техническите показатели.

Без значение на каква платформа, Audi вероятно ще отпразнува премиерата на най-големия си SUV още през следващата година. Не е ясно обаче дали той ще бъде пуснат в Европа – както и дали ще се казва Q9 или например Q7L или Q8L.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин