Audi влиза във Формула 1

2608
2022

Audi ще се включи в най-престижния шампионат по автомобилизъм на планетата. Премиум марката ще се състезава във Формула 1 от 2026 г. със задвижващ агрегат („Power Unit“) собствена разработка. Проектът ще поверен на Audi Sport със седалище в Нойбург на Дунав близо до Инголщат. За първи път от над десетилетие болид за Формула 1 ще се прави в Германия.

Audi обяви новината за участието си на пресконференция преди Голямата награда на Белгия на пистата „Спа“. На събитието Маркус Дюсман, председател на борда на директорите на Audi AG, и Оливер Хофман, член на борда и ръководител за техническото развитие, отговаряха на въпроси в присъствието на СЕО-то на Формула 1 Стефано Доменикали и Мохамед бен Сулайем, президент на Международната автомобилна федерация FIA .

„Моторните спортове са неизменна част от ДНК-то на Audi“, каза Маркус Дюсман. „Формула 1 е едновременно глобална сцена за нашата марка и лаборатория за развойна дейност с високи изисквания. Комбинацията от High Performance и конкуренция винаги е била двигател за иновации и трансфер на технологии в нашата индустрия. С новите разпоредби сега е точният момент да се включим. Защото и Формула 1, и Audi преследват ясни цели в сферата на устойчивото развитие.”

Решаващият фактор за влизането на Audi е стремежът F1 да стане по-устойчива и по-рентабилна. Новите технически регламенти, които ще се прилагат от 2026 г., се основават на електрификация в по-голяма степен и на устойчиви горива. В допълнение към вече съществуващия таван на разходите за отбори, през 2023 г. в регламентитет ще бъде добавен таван на разходите за производителите на силови агрегати. Освен това Формула 1 си постави амбициозната цел да бъде CO2-неутрална като състезателна до 2030 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин