Audi бронира A8


17
май
2020

Audi предлага A8 в Русия като бронирана дълга версия с мотор на S8. Лимузината е страшно скъпа!

Когато Audi A8 e бронирана, е ясно в коя държава се предлага този конфигуратор – първоначално само в Русия. Отвън устойчивата на куршуми лимузина се познава само по синята лампа. В техническо отношение пътническата клетка съответства на дългата база на A8 с клас на защита VR9, докато стъклените повърхности са устойчиви на клас на съпротивление десет. Означава: при стрелба от десет метра с автомат на пасажерите няма да им се случи нищо. От Audi рекламират, че автомобилът е тестван от службите за сигурност. Те са обстрелвали и малтретирали лимузината със снайперисти, ръчни гранати и скорострелни оръжия.

Почти двойно по-тежък от А8

A8 L Security тежи 3875 килограма – почти двойно повече от тежащия 1955 кг обикновен модел. Заради изключително голямото тегло осите, носачите, амортисьорите и спирачките са преработени  и отчасти новоразработени. Допълнителните килограми не са само заради бронирането, а и заради допълнителното предпазно оборудване на борда на автомобила. Колата разполага и със собствена система за гасене на пожар. Нейните дюзи са в пода на автомобила, по калниците, резервоара и по капака на двигателя.  

Може да продължи и на три колела

И естествено в автомобила има вградена специална техника. Благодарение на система за аварийно придвижване A8 може да продължи и с една спукана гума – може да измине още 80 километра с 80 км/ч. В случай, че вратите не могат да бъдат отворени, съществува пиротехническа система, която взривява шарнирите на вратите. Съществува дори независима система за приток на свеж въздух. Вентилационните отвори се затварят, когато около автомобила се отделят вредни газове. След това за определено време се осигурява приток на свеж въздух.

S8-мотор за бронираното A8

Въпреки, че бронираната лимузина се продава като A8, под капака ѝ работи двигателят на спортната версия S8. Twinturbo-V9 агрегатът разполага с 571 к.с. и 800 Нм максимален въртящ момент. Заради високото си тегло, A8 L Security е с 2,5 секунди по-бавен при спринта до 100 км/ч от S8 – необходими са му 6,3 секунди. Максималната скорост също е електронно ограничена на 210 км/ч, докато S8 може да вдигне до 250 км/ч.

Солена цена

За да бъде оборудвано така едно нормално А8 са необходими 400 допълнителни часа. Нищо чудно, че времето за доставка варира от 3 до 6 месеца. Надценката е солидна: Audi A8 L Security струва почти 1,4 милиона лева.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин