Atlas – новият SUV на VW

VW пуска на пазара в САЩ 7-местен SUV. Досега той беше известен като CrossBlue, но официалното му име вероятно ще е Atlas. Цялата информация!

1110
2016

VW ще произвежда 7-местен SUV за пазара в САЩ. Досега той бе популярен в медиите като CrossBlue, но официалното му име вече е почти сигурно: Atlas. Поне така съобщава autonews.com. Още на 27 октомври 2016 година VW смятат да разкрият Atlas. Но в медиите успя да се промъкне не само името – на китайския сайт autohome.com.cn се появиха снимки, които показват SUV-а без маскировка. Бъдещото моделно семейство на базата на платформата MQB ще се произвежда от края на 2016 година в Чатануга, САЩ. Въвеждането на пазара е планирано за пролетта на 2017 година, като 7-местният модел ще бъде по-изгоден от VW Touareg. Засега новото моделно семейство ще се предлага само в САЩ. По-късно се очаква и старт на продажбите в Китай, но SUV-ът едва ли ще пристигне в Европа.

Новото лице на марката за САЩ

Новите снимки показват: визуално VW Atlas прилича на представения през 2013 година в Детройт CrossBlue Concept. Прототипът разкрива новото лице на марката за пазара в САЩ, което може да се види и при серийния модел. LED двойните фарове се сливат почти напълно с радиаторната решетка, която е оградена от хромирани елементи. Заедно с долния въздухозаборник и силно оформения преден капак SUV-ът изглежда много представителен. Дизайнът отзад прилича на този на Passat. Впечатление прави хромираната лайстна на капака на багажника. Размерите ще бъдат приблизително еднакви с тези на Touareg. По-късно не е изключен и вариант със скосен покрив: през 2013 година в Шанхай VW представиха прототипа CrossBlue Coupé.

Infotainment с управление с жестове и 3D карти

Също като при прототипа CrossBlue Concept, интериорът на предсерийния  Atlas прилича на актуалния Golf Sportsvan. Централния 10,1-инчов тъчскрийн на средната конзола вероятно ще може да се управлява с жестове и да изобразява 3D навигационни карти. Километражът и оборотомерът вероятно ще се изобразяват дигитално на 12,3-инчов дисплей. Под предния капак на SUV-а ще работи 3,6-литровия V6 бензинов двигател. Той развива 280 к.с. и максимален въртящ момент от 350 Нютонметра. Не е изключен и 2-литров TSI – но след скандала с вредните емисии по-скоро не се очаква дизелов двигател.

В бъдеще може да бъде представен и GTE, какъвто бе показан при прототипа Cross Coupé GTE в Детройт. При него два електромотора с 40 кВт и 220 Нм (отпред) и 85 кВт и 270 Нм (отзад) ще подпомагат двигателя с вътрешно горене. Общата системна мощност ще достига 360 к.с. Благодарение на тях SUV-ът ще ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 6 секунди и ще развива максимална скорост 209 км/ч. Средният разход на гориво на големия модел на VW ще бъде 3,36 литра бензин на 100 километра.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин