Ateca: първият SUV на Seat

В Женева испанската компания ще представи първия си SUV. При старта на продажбите Ateca ще бъде предлагаа с пет моторизации. По желание машината ще има двойно задвижване

1002
2016

На автосалона в Женева (3-13 март т.г.) Seat ще покаже първия SUV в историята си. Той ще носи името Ateca, което идва от област в провинция Сарагоса. При старта на продажбите в късното лято на 2016 г. SUV-ът ще бъде предлаган с пет моторизации, развиващи от 115 до 190 к.с. и с предно или с 4х4-задвижване.

Повече от висок Leon

Визуално дългият 4,36 м Ateca е ясно разпознаваем представител на марката Seat – заради типичната трапецовидна радиаторна решетка и линията Tornado. Full LED фаровете ще бъдат опционални. В интериора Seat залага на пълната свързаност: с 8-инчов дисплей, MirrorLink и система за индуктивно зареждане на смартфон. На борда ще има и Apple CarPlay и Android Auto, както и много асистиращи системи като например асистент за задръстване. Кокпитът е ориентиран към водача и разполага с типичната за SUV висока позиция на седене. Багажникът е с обем 510 литра при версията с предно задвижване и 485 – при тази с двойно.

Ново име в класа на SUV-овете: Seat Ateca ще се предлага по избор с предно или двойно задвижване.

Ново име в класа на SUV-овете: Seat Ateca ще се предлага по избор с предно или двойно задвижване.

Пет моторизации

При пазарното лансиране Seat Ateca ще разполага с три дизелови и с два бензинови двигателя. Малкият 1,6-литров дизел развива 115 к.с., докато 2-литровият ще бъде със 150 или 190 к.с. Бензиновите ще бъдат със 115 к.с. (1.0 TSI) и 150 к.с. (1.4 TSI). Всички двигатели са с турбо. Двойното задвижване и трансмисията с два съединителя са опционални. По-късно се очаква бензинов агрегат с около 200 к.с., а вероятно – и версия Cupra. Още през пролетта на 2016 г. клиентите ще могат да направят първите си поръчки за Ateca, който ще има три линии на оборудване. За основен конкурент на „испанеца“ е сочен Nissan Qashqai. Към момента Seat не дава информация за цените. Според нас обаче колата ще струва минимум 24 000 евро (за Германия). Първите доставки ще бъдат изпълнени към края на идващото лято.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин