Новини » Aston Martin Volante: величие и мощ

Aston Martin Volante: величие и мощ

2103
2021

Това в пълна степен важи за фирмата Aston Martin, която може да бъде посочена като своеобразен феномен в автомобилния свят, фирма, която не следва инерцията на общата маса, не се съобразява с финансовите прогнози и продължава да изработва автомобилите си изцяло на ръка в много ограничени серии.
Дори и днес за много ценители на висшата автомобилна класа притежаването на Aston Martin си остава неосъществима мечта. Това в особена степен важи за нашите географски ширини, където не всеки ден може да се види на живо, а още по-малко да се покара автомобил, чиято цена през 70-те години е равна на годишния бюджет на малко предприятие. Това е период, в който Aston Martin започва производството на най-мощното и бързо спортно купе в света – Vantage, чиято максимална мощност достига 425 к.с., като фирмената гама включва също така и екстравагантната кабрио версия на Vantage, лансирана на пазара под името Volante – главното действащо лице в нашия разказ.

Когато човек се настани на шофьорската седалка, прецизно изработена на ръка от фина естествена кожа, разбира, че Volante е материално въплъщение на една неподправена и искрена почит към изкуството на каросерийното дело. Но рафинираният лукс, който поглъща сетивата, е само второстепенна „подробност от пейзажа“. Верен на своето изпълнено със страст, емоции и слава състезателно минало, този автомобил обича да се кара силно и колкото по-бързо се движи, толкова по-отзивчив става. Въпреки солидната си собствена маса от 1,7 тона Volante не просто ускорява, а буквално експлодира от състояние на пълен покой до 100 км/ч само за 7,5 секунди. Освен че е най-бързият спортен кабриолет на Великобритания, той е и един от последните представители на старата занаятчийска школа. В края на 70-те години изработката на всяка кола отнема четири месеца, а крайният резултат може да се опише като олицетворение на изискания перфекционизъм, който по-скоро кореспондира със скулптурата и изящните изкуства, отколкото с автомобилната индустрия. Върху всеки един от видимите компоненти на каросерията се нанасят 23 слоя лак. Самата тя се състои от алуминиеви, изцяло оформени на ръка външни панели, поставени върху стоманен скелет с тънък слой от ленено платно между тях.

Под капака е „натъпкан“ масивен 5,4-литров двигател V8, излят от алуминиева сплав, като според утвърдената и наложена през годините традиция върху всеки един от двигателните блокове на Aston Martin се поставя малка месингова плочка с името на майстора, който го е направил изцяло на ръка (например Фред Уотърс или Боб Бътлър).

Aston Martin е типично британски продукт – от уникалния V-образен агрегат до най-дребния щрих на тапицерията, един от последните представители на изчезващия вид на ръчно създадените уникати, който заслужава специално внимание. Това е чистокръвен автомобил в най-пълноценния смисъл на думата, синтезирал в неразделна цялост огромното удоволствие от карането и несравнимото вълнение от досега с нещо толкова различно и в същото време непреходно.

Централната конзола е изчистена и много добре подредена за максимално удобство на водача

Официалният дебют на единствения в България представител на Aston Martin Volante беше в средата на септември 2019 г., по време на четвъртия Конкурс за елегантност „Дръстър“. Автомобилът, който е част от елитната колекция на Ангел Желев от Варна, беше високо оценен от международното жури и напълно заслужено получи престижната титла “The Best of the Show”. През тази и предишните няколко години г-н Желев спечели още няколко престижни награди с някои от останалите си ретро автомобили, както у нас така и в чужбина.

Безупречно изработените на ръка кожени седалки са комбинирани с подлакътници с допълнителна подплънка

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ